CRJM | Cum unii funcționari scapă ușor din dosare de mare corupție

  • 06 Decembrie 2018 11:29
CRJM | Cum unii funcționari scapă ușor din dosare de mare corupție

În anii 2016-2017, autoritățile au inițiat mai multe cazuri de mare corupție. Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova a analizat cazurile ex-viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, ex-ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Iurie Chirinciuc, fostului șef al Direcției municipale transport public și căi de comunicații din cadrul Primăriei Chișinău, Igor Gamrețchi și al lui Veaceslav Ceban, fost viceministru al Afacerilor Interne și șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare.

Potrivit experților, în aceste cazuri a fost aplicată procedura prevăzută de art. 3641din Codul de procedură penală, care indică reducerea cu 1/3 a pedepselor cu închisoarea și cu 1/4 a amenzilor în caz de recunoaștere a vinovăției.

„În toate cazurile examinate, judecătorii au aplicat sancțiunile minime prevăzute de Codul penal, pe care le-au redus ulterior potrivit art. 3641 din Codul de procedură penală. În niciun caz dintre cele analizate, persoana nu a fost condamnată la închisoare cu executare reală. În trei cazuri din patru, după recunoașterea vinovăției, persoanele au fost eliberate din arest sub control judiciar”, susțin reprezentanții Centrului. 

De asemenea, CRJM constată că în trei cazuri din patru, hotărârile judecătorești au fost publicate, dar anonimizate. Doar într-un caz, două hotărâri judecătorești, a instanței de fond și a Curții Supreme de Justiție, au fost publicate integral, cea a instanței de apel fiind publicată, dar anonimizată.

Experții au realizat și un infografic al acestor cazuri care poate fi văzut AICI

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău