CRIZELE bursiere din ultimul secol

  • 25 August 2015 10:02
CRIZELE bursiere din ultimul secol

Scăderile de pe bursele asiatice, care au cuprins întreaga lume, nu sunt o noutate pentru piețele financiare. De-a lungul istoriei au avut loc multe astfel de perioade în care prețurile acțiunilor s-au prăbușit.

Cele mai mari crahuri bursiere s-au transformat în crize economice, care au adus șomaj și sărăcie. Ultimul secol a fost marcat de cinci mari crize financiare și bursiere, potrivit Digi24.

Marele Crah a fost prima criză a secolului. În anii 20, piața bursieră părea o investiție fără risc, iar mulți au dorit să-și înmulțească banii. Asta a dus la o creștere susținută a acțiunilor timp de mai mulți ani. Prețul acestora a început însă să se prăbușească în octombrie 1929, iar după doi ani acțiunile au ajuns să valoreze doar 10% din prețul inițial. Criza bursieră s-a transformat într-o criză economică ce s-a întins în toată lumea și care a durat până la sfârșitul anilor 1930.

Următoarea mare criză a avut loc pe 19 octombrie 1987. Crah-ul a început pe bursa din Hong Kong și s-a răspândit pe piețele din vest. Într-o singură zi, bursele au pierdut între 22%, în Statele Unite, și 60%, în Noua Zeelandă. A fost cea mai mare pierdere din istorie înregistrată într-o singură zi. Printre cauzele acestui „crah de o zi” au fost acțiunile supraevaluate și tranzacțiile rapide electronice. Economia nu a fost însă afectată, iar acțiunile au recâștigat rapid terenul pierdut.

Pe listă se află și o criză care s-a manifestat într-o singură țară. A durat însă 20 de ani. La sfârșitul anilor 80, Japonia se afla în vârful unei bule investiționale - prețul imobilelor și al acțiunilor creștea într-un ritm amețitor. Încercarea Băncii Japoniei de a ține inflația sub control a dus la prăbușirea bursei și a prețurilor activelor. Țara a intrat într-o spirală a scăderii prețurilor, care a dus la pierderi de locuri de muncă și scăderea drastică a salariilor.

Apariția internetului a adus o nouă bulă, numită „dot-com”. Între 1997 și 2000, sute de companii cu afaceri pe internet s-au listat în fiecare an pe bursele americane. De multe ori, era nevoie doar ca numele firmei să se termine în .com pentru ca valoarea acesteia să se dubleze în prima zi de tranzacționare. Treptat, investitorii și-au dat seama că multe companii au planuri de afaceri fanteziste, iar între 2000 și 2002 acțiunile companiilor IT au scăzut puternic.

Cea mai recentă criză a fost cea din 2007-2009.
Totul a pornit de la creșterea prețurilor la case și terenuri peste tot în lume. Cele mai multe erau cumpărate cu credite bancare, care nu au mai putut fi însă plătite, iar băncile au început să înregistreze pierderi tot mai mari. Totul a culminat cu falimentul băncii Lehman Brothers, care a provocat un tsunami pe burse și a dus la înghețarea creditării la nivel mondial. În scurt timp, recesiunea s-a instalat peste tot în lume, iar efectele le simțim și acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău