Criza valutară: retrospectiva ultimelor două zile

  • 18 Februarie 2015 13:41
Criza valutară: retrospectiva ultimelor două zile

Pe fundalul prăbușirii leului față de principalele valute de referință majoritatea rețelelor comerciale din capitală au afișat prețuri mai mari cu până la 50% la majoritatea produselor de import.

Unele centre comerciale chiar s-au închis pentru a opera modificări de prețuri. Oamenii au făcut coadă, ieri după amiază, în câteva ore golind rafturile magazinelor și procurând în special produse neperisabile. Chiar dacă astăzi starea de lucruri pare a fi mai calmă, situația rămâne tensionată la benzinării unde șoferii stau în rând să-și facă plinul, de frica unor noi scumpiri. 

În situația în care leul s-a depreciat cu peste 20%  în doar câteva zile și pe fundalul creșterii previzibile a prețurilor la mărfurile de import, mai multe centre comerciale ce comercializează electrocasnice s-au grăbit să afișeze prețuri cu până la 50% mai mari. Solicitați de noi, administratorii mai multor rețele de comerț cu amănuntul au declarat că prețul anumitor produse chiar s-a dublat, dând vina pe criza valutară. Chiar și așa oamenii s-au grăbit încă de dimineață la magazine pentru a-și face rezerve.

S-a procurat în volum mare făina, zahărul, crupele, pastele, conservele, uleiul vegetal, sucurile, obiectele de igienă personală sau detergenții. Multe mărfuri chiar au dispărut de pe rafturi.

Comercianții spun că la amiază situația s-a ameliorat, fluxul de cumpărători revenind la nivelul zilelor obișnuite.

După ce ieri mai multe companii petroliere au afișat prețuri mai mari cu 60 de bani pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 și de 80 de bani pentru un litru de motorină, astăzi carburanții s-au scumpit din nou, de data aceasta chiar și cu peste un leu.

Între timp, cetățenii fac cozi la benzinăriile care încă nu au afișat prețuri mai mari, făcându-și rezerve chiar și de câteva sute de litri de combustibil

Angajații stațiilor de alimentare spun că începând de ieri se înregistrează un flux neobișnuit de mare de clienți, iar vânzările sunt de cel puțin 4 ori mai mari decât în zilele obișnuite.

Unii cumpărători vin cu rezervoare de 800 de litri, pentru a-și face rezerve pe mai multe săptămâni, întrucât le este teamă că prețurile vor sări peste 20 de lei pentru un litru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău