Criza umanitară din Liban este pe punctul de a începe. Țara suferea deja de o criză economică majoră

  • 08 August 2020 09:30
Criza umanitară din Liban este pe punctul de a începe. Țara suferea deja de o criză economică majoră

ONU emite avertismente despre declanșarea crizei umanitare din Liban, după explozia devastatoare de marți din Beirut. Libanul suferea deja de o criză economică importantă înainte de explozie. Analiștii au conturat scenarii pe toate planurile în urma analizei impactului generat de explozie.

Președintele libanez, Michel Aoun, a respins apelurile pentru o investigație internațională cu privire la explozia devastatoare de marți din portul Beirut. Președintele a afirmat că autoritățile locale vor examina dacă aceasta a fost declanșată de „interferențe externe”, precum o bombă, potrivit New York Times.

Liderul mișcării militante Hezbollah, Hassan Nasrallah, a negat că ar fi depozitat arme sau muniții în port.

Guvernul a declarat că explozia a fost rezultatul detonării a 2.750 de tone de nitrat de amoniu care au fost depozitate în port timp de șase ani în condiții de siguranță incerte.

De-a lungul anilor, decizia de a păstra cantitatea uriașă de material explozibil în portul aflat la mică distanță de centrul orașului a fost criticată de populație.

Libanezii au acuzat ani la rând elita politică de corupție, neglijență și administrare defectuoasă.

Libanul suferea deja o criză economică importantă înainte de explozia care a lăsat cel puțin 154 de oameni morți, 5.000 de răniți și peste 300.000 de persoane fără adăpost.

75% dintre libanezi solicitau ajutor de la stat iar 33% și-au pierdut locul de muncă.

Peste aceste cifre se mai adaugă un milion de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei.

Programul Mondial Alimentar a declarat că daunele aduse portului Beirut vor întrerupe aprovizionarea cu alimente și prețurile vor crește.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că sistemul de sănătate a fost grav afectat, trei spitale fiind în incapacitate de funcționare. Analiștii Organizației Națiunilor Unite au emis prognoze sumbre. Criza umanitară din Liban este pe punctul de a începe.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău