Criza ucraineană: Un război ar fi catastrofal, avertizează secretarul general al ONU

  • 18 Februarie 2022 18:30
Criza ucraineană: Un război ar fi catastrofal, avertizează secretarul general al ONU

Ar fi "catastrofal" ca actuală criză dintre Rusia și Ucraina să degenereze în război, a avertizat vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în discursul său de deschidere a Conferinței de Securitate de la Munchen, care adună numeroși lideri internaționali, potrivit AFP.

"În contextul concentrării de trupe rusești în jurul Ucrainei, sunt profund îngrijorat de amplificarea tensiunilor și de speculațiile privind un conflict militar în Europa", a afirmat el. Dacă se va întâmpla asta, "ar fi catastrofal", a avertizat șeful ONU, adăugând că "nu există alternativă la diplomație", scrie Agerpres.

Lideri internaționali și diplomați de rang înalt se reunesc la Munchen, în sudul Germaniei, de vineri până duminică, pentru trei zile de discuții despre chestiuni de apărare și de securitate.

Această conferință anuală survine în contextul tensiunilor dintre Moscova și Occident, acesta din urmă temându-se că trupele rusești s-ar pregăti să invadeze Ucraina.

Numeroase reuniuni în diverse formate vor avea loc la Munchen, unde vor fi prezenți, printre alții, vicepreședinta SUA, Kamala Harris, secretarul american de stat Antony Blinken, principalii miniștrii de externe din UE, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Rușii, de obicei prezenți la această conferință, nu au trimis reprezentanți în acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău