Criza submarinelor: Uniunea Europeană consideră închis incidentul cu SUA

  • 16 Octombrie 17:20
Criza submarinelor: Uniunea Europeană consideră închis incidentul cu SUA

Șeful diplomației europene Josep Borrell și-a exprimat vineri, la Washington, dorința de a întoarce pagina în criza franco-americană care a determinat și o răcire a relațiilor dintre Statele Unite și Uniunea Europeană și a salutat o cooperare transatlantică consolidată, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Nu o să fim masochiști și să tot insistăm asupra problemelor noastre, trebuie să le depășim și să privim spre viitor", a declarat Josep Borrell reporterilor la o zi după întâlnirea cu omologul său american Antony Blinken.

"A fost un incident, au existat unele neînțelegeri, a existat o lipsă de comunicare, toate acestea au fost deja spuse", a remarcat el.

"Este în regulă, s-a terminat, să mergem mai departe. Și să începem să colaborăm mai îndeaproape", a adăugat șeful diplomației europene.

În septembrie, Josep Borrell a exprimat "solidaritatea" Uniunii Europene față de Franța în criza fără precedent pe care a traversat-o relația sa cu Statele Unite după anunțul președintelui Joe Biden despre o nouă alianță în regiunea indo-pacifică cu Australia și Regatul Unit, care a determinat anularea unui mega-contract privind livrarea de submarine de către Franța autorităților australiene. Franța a acuzat o "lovitură pe la spate" și o "încălcare a încrederii".

Președintele Biden și omologul său francez Emmanuel Macron au ajuns în cele din urmă la un acord pentru a încerca să restabilească încrederea.

"Este clar că dorința de a coopera și de a construi un parteneriat mai echilibrat este, pentru ambele tabere, piatra de temelie a acestui nou parteneriat", a apreciat vineri Josep Borrell.

El a salutat lansarea în viitor a unui dialog americano-european privind securitatea și apărarea, dar și decizia, anunțată joi împreună cu secretarul de stat Antony Blinken, de a organiza la sfârșitul anului consultări la nivel înalt privind regiunea indo-pacifică. Acest forum se va adăuga dialogului deja în desfășurare dintre Bruxelles și Washington cu privire la poziția de adoptat față de China, a cărei următoare reuniune este programată să aibă loc în decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
6,54
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
3
Thu
4
Fri
9
Sat
8
Sun
11

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău