Criză severă în Coreea de Nord. Diplomații ruși părăsesc țara acuzând lipsa bunurilor esențiale și „restricții fără precedent”

  • 02 Aprilie 2021 15:22
Criză severă în Coreea de Nord. Diplomații ruși părăsesc țara acuzând lipsa bunurilor esențiale și „restricții fără precedent”

Diplomați ruși care au părăsit Coreea de Nord au descris lipsuri acute de medicamente și alte bunuri de bază în țară, oferind indicii despre o criză alimentată de una dintre cele mai stricte carantine impuse în întreaga lume pentru combaterea pandemiei de COVID-19, relatează The Guardian, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, angajați ai ambasadei ruse din Phenian au descris într-o scrisoare postată online joi o „ieșire colectivă” a personalului diplomatic străin despre care au prezis că „din păcate nu va fi ultima” din cauza condițiilor intolerabile din capitala nord-coreeană.

„Sunt de înțeles cei care părăsesc capitala [nord] coreeană. Aproape nimeni nu poate tolera restricțiile totale fără precedent [asupra indivizilor], lipsurile acute de bunuri esențiale, printre care și medicamentele, lipsa oricărei posibilități de a rezolva problemele de sănătate”, au scris membrii ambasadei ruse.

Aceștia au adăugat că „aproape că n-au mai rămas deloc diplomați” în Phenian, estimând că prezența internațională totală s-a redus la doar 290 de persoane în întreaga Coree de Nord.

Majoritatea străinilor au părăsit țara până în luna decembrie a anului trecut, o excepție notabilă reprezentând-o personalul organizațiilor umanitare.

În luna februarie diplomați ruși și familiile lor au fost forțați să părăsească Coreea de Nord într-o vagonetă acționată manual după ce au petrecut peste 30 de ore la bordul unui tren care i-a transportat de la Phenian la graniță
.

Autoritățile nord-coreene au închis granițele țării în luna ianuarie a anului trecut ca parte a ceea ce reprezintă probabil cea mai strictă carantină anti-Covid impusă oriunde în lume.

Analiștii afirmă că măsurile au permis guvernului totalitar să exercite un control și mai mare asupra vieții cotidiene a nord-coreenilor, similar cu cel din timpul marii foamete din anii 1990.

Deși informațiile din această țară extrem de izolată chiar și înaintea pandemiei sunt puține, există indicii privind lipsa hranei și o criză care se adâncește.

Șase grăniceri nord-coreeni au dezertat în China săptămâna trecută, aceștia afirmând că sunt „înfometați și obosiți”. Deși astfel de dezertări au loc cu regularitate, este neobișnuit ca un grup atât de mare să treacă granița împreună.

O cercetătoare de la Human Rights Watch specializată pe problemele din Coreea de Nord a afirmat într-un raport publicat luna treută că i-au fost relatate lipsuri răspândite de mâncare, săpun, pastă de dinți și baterii.

Comerțul dintre Phenian și Beijing, principalul partener comercial al Coreei de Nord, s-a prăbușit cu aproximativ 80%, importurile de alimente și medicamente ajungând la aproape 0 anul acesta după ce guvernul nord-coreean a afirmat că importurile și „praful galben” suflat dinspre granița cu China ar putea contribui la răspândirea coronavirusului.

De asemenea, o serie de inundații severe au subminat producția agricolă, agravând penuria alimentară din țară.

În mod oficial Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de COVID-19 în țară, afirmând că a oprit răspândirea epidemiei pe teritoriul său prin restricțiile de călătorie severe și măsurile de carantină.

Însă analiștii cred că posibile focare au izbucnit în rândul armatei și a orașelor de la graniță care au fost carantinate ulterior de guvern.

Coreea de Nord va primi 1,7 milioane de vaccinuri Oxford/AstraZeneca prin planul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății menit să ofere asistență în combaterea pandemiei pentru țările sărace și în curs de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău