Criza politică din Germania, impediment grav în calea reformelor la nivelul UE

  • 20 Noiembrie 2017 18:55
Criza politică din Germania, impediment grav în calea reformelor la nivelul UE

Criza politică din Germania după eșecul negocierilor privind formarea unei noi coaliții guvernamentale în urma alegerilor legislative din 24 septembrie privează Uniunea Europeană de unul dintre principalele ei motoare și ar putea duce la încetinirea reformelor majore așteptate, situație în care președintele francez Emmanuel Macron ar urma să-și promoveze de unul singur proiectele ambițioase, comentează luni France Presse.

'O veste foarte proastă pentru Europa': majoritatea observatorilor erau pe aceeași lungime de undă luni dimineață. Cancelarul german Angela Merkel, considerată ca fiind unul din pilonii inamovibili ai UE, se clatină în urma seismului din weekend și în fața perspectivei unor noi alegeri legislative.

'Merkel a ieșit din aceste alegeri slăbită, lăsând un gol la conducerea Europei în momentul în care UE începe să recapete o perspectivă pozitivă', opinează Olaf Böhnke, analist pentru Rasmussen Global.

La Bruxelles, la câteva ore după anunțul eșuării negocierilor pentru formarea coaliției care lasă Germania fără o majoritate care să guverneze, un înalt diplomat european a afirmat că 'nu este încă excesiv de îngrijorat'. 'Trebuie să vedem', a adăugat el, potrivit AFP.

Dar potrivit lui Dominik Grillmayer, expert la Institutul franco-german din Ludwigsburg (Germania), 'nimeni nu poate umple golul (lăsat de) Merkel'.

În aceste condiții apare o problemă și pentru președintele francez Emmanuel Macron, care are pe agenda sa o lungă listă de reforme destinate să fie aplicate la nivelul UE.

'Macron are nevoie de Merkel, el nu se poate orchestra ca omul forte al Europei în locul cancelarului' german, apreciază Grillmayer.

Luni dimineață, Palatul Elysee a dorit 'pentru Germania și pentru Europa' ca 'principalul său partener să fie stabil și puternic pentru a avansa împreună'.

O dorință similară a fost exprimată și de Comisia Europeană, care în pofida dificultăților întâmpinate consideră că Berlinul este capabil să asigure 'continuitatea și stabilitatea'.

'Dincolo de criza germană, Franța va avea o problemă în lipsa unor parteneri operaționali pentru a avansa', spune și Sebastien Maillard, directorul Institutului Jacques Delors.

În Spania, criza catalană nu s-a încheiat; Italia se pregătește de alegeri în primăvară; partenerii din Europa de Est sunt 'nesiguri', în timp ce britanicii se pregătesc să plece, enumeră analistul citat.

UE a sperat să-și vadă orizontul degajat după alegerile franceze din primăvară și cele germane din toamnă, înainte de lansarea campaniei pentru alegerile europene din 2019.

'În cele trei subiecte importante ca apărarea, Uniunea economică și monetară și criza în domeniul migrației nu putem merge mai departe fără a avea un motor franco-german funcțional. Și există o întârziere mare la demarare, care nu a fost anticipată', subliniază Sebastien Maillard.

Viitorul zonei euro și al Uniunii bancare, în prezent în discuție, nu se poate gândi fără Germania, în continuare reticentă să împartă riscul bancar cu țările din Europa de Sud, state cu instituții financiare fragile.

'Germania este o țară cu multă influență în UE. Dacă nu are un guvern și deci nici mandat (pentru negocieri), va fi greu de luat decizii dificile', a declarat șeful diplomației olandeze Halbe Zijlstra luni, la Bruxelles, unde sosise pentru o reuniune ministerială.

Pentru Ian Bond, specialist de politică externă la centrul european de analize Centre for European Reform (CER), absența unui guvern va fi 'un obstacol în numeroase domenii ale politicii europene, inclusiv în pregătirile pentru discuțiile comerciale' care vor urma separării dintre Marea Britanie și UE.

'S-ar putea ca britanicii să vrea să exploateze politic această slăbiciune. Doar germanii sunt printre primii iritați de ideea Brexit și cei mai fermi', remarcă la rândul său Sebastien Maillard, precizând că pe această temă nu există diviziuni între cele trei părți care au negociat până acum coaliția guvernamentală în Germania - blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială), Partidul Liber-Democrat (FDP) și Verzi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău