Criza politică ar putea devia procesul de implementare a Acordului de Asociere

  • 13 Ianuarie 2015 16:20
Criza politică ar putea devia procesul de implementare a Acordului de Asociere

Moldova a reușit să înregistreze succese notabile în cadrul Parteneriatului Estic, reușind să semneze și să ratifice pe parcursul anului 2014 un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană și să obțină regim liberalizat de vize cu țările din spațiul comunitar.

Cu toate acestea, înrăutățirea climatului politic în Republica Moldova în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 ar pute să zădărnicească aceste succese, deviind procesul de implementare a Acordului de Asociere de la logica birocratică spre cea politică, consideră expertul Cornel Ciurea într-un studiu realizat la comanda Asociației pentru Politică Externă.

Chișinăul pregătește depunerea în 2015 a cererii de aderare la UE și includerea în declarația finală a Summit-ului de la Riga din luna mai a mențiunii despre ”asocierea și integrarea politică” a statelor partenere. Cel mai probabil însă, Bruxellesul nu va da un răspuns imediat Chișinăului, ci va impune anumite condiții care nu vor mai fi de ordin tehnic ca până acum, ci politice, cum ar fi cele ce țin de minoritățile etnice, combaterea corupției și schimbarea comportamentului liderilor politici, a declarat Cornel Ciurea.

”Agenda tehnică, birocratică nu va mai fi atât de importantă, vor fi mai importante problemele politice – crearea coaliției, menținerea coaliției, lupta împotriva corupției. S-ar putea ca aceste probleme pe parcursul anului 2015 să fie mult mai importante decât simple bifări a îndeplinirii unor angajamente pur tehnice și birocratice”, a declarat Cornel Ciurea.

În același timp, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă Victor Chirilă s-a referit la necesitatea regândirii de către Uniunea Europeană a Politicii Europene de Vecinătate și a Parteneriatului Estic.

”Este clar pentru multă lume atât în UE cât și în regiunea noastră că atât Politica Europeană de Vecinătate cât și Parteneriatul Estic ar trebui să fie reactualizate, aduse în concordanță și cu așteptările din statele vizate dar și cu realitățile geopolitice de la noi”, a declarat Victor Chirilă.

Ambii experți au remarcat faptul că din cauza situației politice stagnează implementarea Acordului de asociere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:53 %
Vint:3,09 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău