Criza politică – acuzații reciproce și lipsă de consens între deputați

  • 04 Martie 2021 08:05
Criza politică – acuzații reciproce și lipsă de consens între deputați

La 2 luni de la demisia Guvernului Chicu, deputații Parlamentului de la Chișinău sunt încă departe de identificarea unui consens privind depășirea blocajului politic în care se află Republica Moldova. Fiecare fracțiune parlamentară are propria viziune de depășire a crizei și nimeni nu este gata de compromis. PAS insistă pe alegeri anticipate, Platforma DA - pe Guvern minoriar condus de Andrei Năstase, iar PSRM insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu, notează IPN.

Deputații PAS spun că data de 23 martie ar putea reprezenta o soluție pentru depășirea crizei politice în care se află Republica Moldova. Atunci se împlinesc 3 luni de la demisia Guvernului Chicu, iar potrivit unor decizii anterioare ale Curții Constitiționale, incapacitatea Parlamentului de a învesti un nou Executiv timp de 3 luni duce la dizolvarea Legislativului și anunțarea datei alegerilor anticipate.

„Învestirea unui Guvern de către această majoritate coruptă, nelegitimă și nereprezentativă va face mult rău Republicii Moldova, pentru că în această majoritate parlamentară sunt deputați care au participat la furtul miliardului, evident, interesul lor este să se salveze pe ei înșiși, nu să facă bine oamenilor. Dacă vom avea o strategie bună, în următorul Parlament PAS va avea majoritate. Dacă învestim un Guvern PSRM-Șor, vă asigur, că acest Guvern nu va obține niciun ban de la niciun partener internațional”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Butonul Roșu” de la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, deputații Platformei DA critică retorica insistentă a PAS-ului privind declanșarea anticipatelor și incapacitatea de a oferi o soluție juridică foarte clară de dizolvare a Parlamentului.

„Noi am propus o asumare foarte responsabilă, într-o perioadă foarte complicată, ne asumăm guvernarea când deficitul bugetar este de 14 miliarde. Platforma DA este pentru alegeri anticipate, dar nu poți încălca Constituția în goana după anticipate. Dacă spui că vrei anticipate, trebuie să știi cum le provoci, deocamdată nu se găsește o modalitate de dizolvare a Parlamentului, nici după 23 martie nu vom putea depăși această situație”, a declarat deputatul Platfomei DA, Vasile Năstase.

Socialiștii spun că-i oferă timp președintelui Sandu să semenze decretul de desemnarea a Marianei Durleșteanu până la data de 9 martie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, deputații PSRM anunță că ar putea urma acțiuni mai dure, însă refuză să spună despre ce este vorba.

„Dacă Maia Sandu refuză să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu în funcția de prim-ministru, va fi a treia încălcare a Constituției de către actualul președinte de la preluarea mandatului, va fi și o încălcare a hotărârii Curții Constituționale. Vom decide ulterior cum vom proceda. Noi nu vom iniția suspendarea, președintele trebuie să respecte Constituția”, a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, președintele Sandu ar urma să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea identificării unui consens, astfel încât să fie desemnat un candidat la funcția de prim-ministru. Șeful statului a menționat însă că nu va iniția astfel de consultări și caută soluții de depășire a crizei politice în timpul întrevederilor cu reprezentanții societății civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău