Criza peştelui contaminat cu paraziţi nu a fost soluţionată (Mold-street)

  • 17 Noiembrie 14:28
Criza peştelui contaminat cu paraziţi nu a fost soluţionată (Mold-street)

Scandalul importului şi plasării pe piaţă a câteva sute de tone de peşte contaminat cu paraziţi continuă, iar efectul acestuia ar putea fi creşterea preţurilor în condiţiile în care depozitele sunt pline cu peşte, scrie Mold-street.com.

De vină ar fi faptul că Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a încetat să mai elibereze certificate veterinare pentru comercializarea peştelui din categoria „econom”, potrivit sursei citate.

Măsuri pentru a proteja consumatorii de peşte infestat

Aceasta chiar dacă importatorii deţin certificate veterniare emise în state europene, de unde s-a efectuat importul, documente pe care specialiştii ANSA nu le iau în considerare.

În consecinţă în reţelele de magazine s-ar putea atesta un deficit de peşte, în special hering, macrou, capelin, merlan etc, costul căruia este de până la 50 lei pentru un kilogram, scrie logos.press.md.

Subiectul a fost discutat de către administraţia ANSA cu reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Subiecţilor Comerţului Interior “ProBiz”.

Directorul General Adjunct al Agenţiei, Ela Malai a confirmat poziţia ANSA, de a întreprinde toate măsurile legale pentru a proteja consumatorii locali de produsele neconforme, în special, de peşte infestat.

În acest sens, ANSA susţine că se conduce de prevederile Legii cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor, Hotărârii Guvernului privind Regulile specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală, dar şi actele normative emise de Uniunea Europeană, "care prevăd că întreaga responsabilitate pentru calitatea produsului comercializat revine agentului economic, care a furnizat produsul în reţeaua de comerţ".

În cadrul întrunirii, experţii Agenţiei au formulat cu titlu de recomandare companiilor, propunerea de a negocia o cu partenerii externi introducerea în contractele de colaborare a unei clauze, prin care s-ar specifica responsabilitatea exportatorilor pentru livrarea produsului neconform şi însoţirea loturilor importate cu certificate care ar conţine rezultatele expertizei de laborator, efectuate în ţara exportatoare de peşte sau produse din peşte.

Citiți integral materialul pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chişinău
12 °C
câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:3,1 m/s
Mon
6 °C
Tue
6 °C
Wed
8 °C
Thu
6 °C
Fri
5 °C

Curs oficial BNM 15 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 -0.0000
USD 17.3212 -0.0000
RON 4.0350 -0.0000
UAH 0.7352 -0.0000
RUB 0.2742 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău