Criza peștelui contaminat cu paraziți nu a fost soluționată (Mold-street)

  • 17 Noiembrie 2019 14:28
Criza peștelui contaminat cu paraziți nu a fost soluționată (Mold-street)

Scandalul importului și plasării pe piață a câteva sute de tone de pește contaminat cu paraziți continuă, iar efectul acestuia ar putea fi creșterea prețurilor în condițiile în care depozitele sunt pline cu pește, scrie Mold-street.com.

De vină ar fi faptul că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a încetat să mai elibereze certificate veterinare pentru comercializarea peștelui din categoria „econom”, potrivit sursei citate.

Măsuri pentru a proteja consumatorii de pește infestat

Aceasta chiar dacă importatorii dețin certificate veterniare emise în state europene, de unde s-a efectuat importul, documente pe care specialiștii ANSA nu le iau în considerare.

În consecință în rețelele de magazine s-ar putea atesta un deficit de pește, în special hering, macrou, capelin, merlan etc, costul căruia este de până la 50 lei pentru un kilogram, scrie logos.press.md.

Subiectul a fost discutat de către administrația ANSA cu reprezentanții Asociației Patronale a Subiecților Comerțului Interior “ProBiz”.

Directorul General Adjunct al Agenției, Ela Malai a confirmat poziția ANSA, de a întreprinde toate măsurile legale pentru a proteja consumatorii locali de produsele neconforme, în special, de pește infestat.

În acest sens, ANSA susține că se conduce de prevederile Legii cu privire la stabilirea principiilor și a cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor, Hotărârii Guvernului privind Regulile specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală, dar și actele normative emise de Uniunea Europeană, "care prevăd că întreaga responsabilitate pentru calitatea produsului comercializat revine agentului economic, care a furnizat produsul în rețeaua de comerț".

În cadrul întrunirii, experții Agenției au formulat cu titlu de recomandare companiilor, propunerea de a negocia o cu partenerii externi introducerea în contractele de colaborare a unei clauze, prin care s-ar specifica responsabilitatea exportatorilor pentru livrarea produsului neconform și însoțirea loturilor importate cu certificate care ar conține rezultatele expertizei de laborator, efectuate în țara exportatoare de pește sau produse din pește.

Citiți integral materialul pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0,89 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 06 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1277 -0.0418
USD 17.8354 -0.0209
RON 4.2972 -0.0068
UAH 0.6619 -0.0012
RUB 0.2439 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău