Criza ostaticilor din Gaza: primii 13 ostatici israelieni și 12 thailandezi au fost eliberați în prima zi a armistițiului

  • 24 Noiembrie 2023 18:56
Criza ostaticilor din Gaza: primii 13 ostatici israelieni și 12 thailandezi au fost eliberați în prima zi a armistițiului

Primii dintre ostaticii răpiți de Hamas de pe teritoriul israelian și duși în Gaza au fost puși în libertate vineri, în baza acordului negociat cu medierea mai ales a emiratului Qatar, la câteva ore după intrarea în vigoare a unui armistițiu între Israel și mișcarea islamistă palestiniană, relatează Agerpres.

Armistițiul le oferă, pentru prima dată după șapte săptămâni, un respiro locuitorilor enclavei, asediată și bombardată din 7 octombrie de armata israeliană.

Emiratul Qatar a obținut miercuri un acord privind un armistițiu de patru zile, ce poate fi prelungit, în care 50 de ostatici din Gaza vor fi eliberați în schimbul a 150 de palestinieni din închisori israeliene.

Două surse apropiate de Hamas au afirmat că ostaticii au fost predați în Fâșia Gaza Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), în vederea revenirii lor în Israel.

Potrivit unei surse de securitate israeliene, serviciile de securitate au recepționat '13 ostatici israelieni'.

Thailanda a anunțat, la rândul său, că 12 cetățeni de-ai săi luați ostatici au fost eliberați de Hamas.

Armata israeliană estimează că în jur de 240 de persoane au fost răpite de Hamas pe 7 octombrie și apoi duse în Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a făcut din eliberarea lor o condiție pentru orice încetare a focului.

'Pauza umanitară' a intrat în vigoare vineri, la ora locală 07.00 (05.00 GMT), iar Qatarul anunțase joi că un prim grup de 13 femei și copii va fi 'eliberat în jurul orei 16.00 (14.00 GMT)'.

La prânz, o listă cu numele a 39 de deținuți palestinieni - 15 copii și 24 de femei -, care pot fi eliberați în schimbul ostaticilor, a fost difuzată de Comisia responsabilă de prizonieri a Autorității Palestiniene.

CICR 'va primi ostaticii unul câte unul, sau în grupuri, îi va trece frontiera' cu Egiptul prin terminalul de la Rafah, apoi 'îi va încredința forțelor israeliene', a indicat Ziv Agmon, consilierul responsabil de acest dosar în cadrul biroului premierului Netanyahu, din centrul de presă instalat la Tel Aviv pentru a urmări această operațiune.

Potrivit unei surse din serviciile de securitate egiptene, ostaticii urmau să plece apoi spre Israel de pe aeroportul egiptean al-Arish, din nordul Sinaiului. Informația nu a fost confirmată de partea israeliană.

Ostaticii eliberați 'se vor reuni cu familiile după sosirea lor' într-un spital din Israel, a indicat Ziv Agmon.

Israelul a difuzat o listă cu 300 de palestinieni susceptibili să fie eliberați în total dacă armistițiul va fi prelungit. Dintre aceștia, 33 sunt femei și 267 sunt persoane de sub 19 ani. Pe listă se află 49 de membri ai Hamas.

'Noi am pus condiția ca prizonierii femei și copii palestinieni să fie eliberați în ordinea vechimii' în detenție, a declarat Bassem Naim, un înalt responsabil al Hamas.

Guvernul și armata Israelului s-au angajat ca, după încetarea armistițiului, să 'continue' luptele împotriva Hamas

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău