Criza migrației de la frontiera estică a UE nu s-a încheiat încă, atenționează secretarul general al NATO

  • 28 Noiembrie 2021 15:21
Criza migrației de la frontiera estică a UE nu s-a încheiat încă, atenționează secretarul general al NATO

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a atenționat că actuala criză a migrației de la frontiera estică a Uniunii Europene (UE) nu s-a încheiat, în condițiile în care oameni continuă să încerce să intre ilegal pe teritoriul blocului comunitar dinspre Belarus, informează duminică dpa, potrivit Agerpres.

"Intensitatea (crizei) s-a schimbat un pic, aceasta nu este desigur atât de gravă ca în urmă cu câteva zile. Însă, eu cred că este prea devreme să spunem că ea s-a încheiat", a declarat Stoltenberg într-un interviu difuzat sâmbătă seara de Televiziunea letonă.

Tensiunile au fost mari timp de mai multe săptămâni, în condițiile în care migranți din Irak, Yemen, Siria, Afganistan sau Iran încercau să treacă frontiera externă a UE, principalele țări membre afectate fiind Polonia, Lituania și Letonia.

Mulți cred că această criză a fost pusă la cale în mod deliberat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, ca răzbunare pentru sancțiunile UE împotriva regimului său. Lukașenko a respins aceste acuzații, însă a declarat de asemenea că nu îi va opri pe migranții care au ajuns în Belarus să încerce în continuare să treacă frontiera cu UE.

Între timp, criza a devenit una umanitară, în condițiile în care migranții blocați la frontieră se află în tabere improvizate și suferă din cauza temperaturilor din ce în ce mai scăzute.

"Trebuie să fim vigilenți, trebuie să urmărim cu atenție evoluțiile și să trimitem în continuare mesaje clare", a spus Stoltenberg. Regimul Lukașenko se folosește de oameni nevinovați, a spus Stoltenberg, calificând aceasta drept o atitudine cinică și inumană.

Jens Stoltenberg a subliniat că NATO este pe deplin solidar cu toți aliații vizați.

Referitor la desfășurarea semnificativă de trupe la frontiera Rusiei cu Ucraina, Stoltenberg a îndemnat Moscova la transparență și reținere.

Cele două probleme urmează să fie abordate în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai țărilor NATO ce se va desfășura marți și miercuri la Riga.

Stoltenberg a întreprins duminică o vizită în Lituania și Letonia, împreună cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău