Criza migranților | Merkel și Lukașenko sunt de acord cu începerea unor negocieri la nivel european

  • 17 Noiembrie 2021 19:20
Criza migranților | Merkel și Lukașenko sunt de acord cu începerea unor negocieri la nivel european

Cancelarul german la final de mandat Angela Merkel și președintele belarus Aleksandr Lukașenko au convenit cu privire la începerea unor negocieri la nivel european pentru a soluționa criza migranților, în desfășurare la frontiera dintre Uniunea Europeană și Belarus, a anunțat miercuri seară agenția de presă BelTa, citată de AFP.

Liderii german și belarus, care au avut miercuri o nouă convorbire telefonică, au căzut de acord că ''problema în ansamblul său se ridică la nivelul (relațiilor) Belarus-UE și că responsabili desemnați de fiecare dintre părți vor întreprinde imediat negocieri'', a indicat biroul de presă al președinției belaruse, transmite Agerpres.

În urmă cu două zile, Merkel și Lukașenko au discutat despre asistența umanitară pentru migranții blocați la frontiera dintre Uniunea Europeană și Belarus, într-o rară convorbire telefonică ulterioară deciziei Bruxellesului de extindere a sancțiunilor contra autorităților de la Minsk.

În ultimele zile, forțele poloneze au făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare împotriva migranților concentrați în apropierea satului Kuznica, la frontiera cu Belarus, după ce aceștia au aruncat cu pietre în direcția forțelor de ordine poloneze, rănind mai mulți membri ai acestora.

Potrivit autorităților poloneze, mai mult de 20.000 de polițiști, grăniceri și militari asigură securitatea frontierei în zona unde sunt masați migranții, în apropiere de Kuznica.

Uniunea Europeană îl acuză pe Lukașenko de orchestrarea unei creșteri masive a sosirilor de migranți la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, și Polonia, Lituania și Letonia - state membre ale UE -, pe de altă parte.

Această creștere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancțiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului și alegerile prezidențiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziția belarusă și de Occident.

UE a adoptat noi sancțiuni economice contra Belarusului după ce autoritățile de la Minsk au forțat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord. Ulterior, migranți proveniți mai ales din Irak, RD Congo și Camerun au început să apară la granița Belarusului cu Lituania, iar apoi și la frontierele cu Letonia și Polonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău