CRIZĂ | Lipsă acută de cadre didactice în R.Moldova. Ce soluții propun autoritățile

  • 18 Iulie 2018 13:35
CRIZĂ | Lipsă acută de cadre didactice în R.Moldova. Ce soluții propun autoritățile

Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice. Pentru a completa necesitățile școlilor și grădinițelor este nevoie de peste 2000 de pedagogi, potrivit unui raport al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prezentat astăzi în cadrul  Comisiei parlamentare pentru cultură și educație. Totodată, mulți dintre tinerii absolvenți ai facultăților de pedagogie refuză să meargă în școli, conform repartizărilor.

Peste 1600 de profesori sunt necesari în prezent în școlile din Republica Moldova și aproximativ 400 de educatori – în grădinițe, le-a relatat deputaților șeful Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu.

Anul trecut au fost repartizați în câmpul muncii aproximativ 800 de absolvenți ai facultăților cu profil pedagogic, dar numai 480 au ajuns efectiv în școli, iar pe parcursul anului au abandonat aproximativ 100. Datele ministerului mai arată că un număr similar de tineri absolvenți este estimat și anul acesta să fie repartizat în școli, dar câți mai exact vor ajunge în instituții se va ști după data de 15 august.

În acest context, una dintre soluțiile găsite de minister este recalificarea actualilor pedagogi, pentru ca aceștia să predea și alte discipline, a subliniat Valentin Crudu.

„Începând cu 1 septembrie, din cei 1300 de pedagogi care predau și discipline conexe, 440 vor merge la recalificare, care costă de la 4500 la 6000 de lei anual, sume care sunt planificate în bugetul Ministerului Educației”, a precizat șeful Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației. 

Salariile mici reprezintă unul dintre motivele principale pentru care tinerii ezită să profeseze în școlile din Republica Moldova, a subliniat deputata PLDM, Maria Ciobanu, care și-a exprimat indignarea că nu se găsesc bani pentru acest scop în bugetul de stat.

„Cum s-a întâmplat că Guvernul a decis că primarilor să li se majoreze salariile cu 50 la sută, iar profesorilor, cu 6 la sută? Eu, dacă aș fi ministru, ca doamna babuc, mi-ar fi rușine să mă arăt în fața cadrelor didactice. Un profesor de chimie să predea o altă disciplină – credeți-mă că deja lipsește calitatea”, a afirmat Maria Ciobanu.

Autoritățile mai spun că printre măsurile luate pentru atragerea tinerilor pe tărâmul pedagogiei au fost majorarea indemnizațiilor pentru tinerii specialiști de la 30 de mii de lei, la  45 de mii. De asemenea, tinerii pedagogi ar urma să aibă o normă de lucru mai mică în primii trei ani de activitate, pentru a se putea încadra mai ușor în sistemul educațional. În total, circa 28 000 de cadre didactice sunt angajate în școli și 12 mii – în grădinițe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-3,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău