Criză în Sri Lanka: Fratele președintelui a fost împiedicat să plece din țară

  • 12 Iulie 2022 19:55
Criză în Sri Lanka: Fratele președintelui a fost împiedicat să plece din țară

Ofițerii de imigrație srilankezi l-au împiedicat marți pe fratele președintelui, fostul ministru de finanțe Basil Rajapaksa, să plece din țară, pe fondul amplelor proteste generate de cea mai gravă criză economică înregistrată în țara asiatică în ultimele decenii, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Nu este clar unde intenționa să plece Basil Rajapaksa, care este și cetățean al SUA. Acesta a demisionat din fruntea Finanțelor la începutul lui aprilie, iar în iunie a renunțat și la mandatul de parlamentar.

Fratele său mai mare, președintele Gotabaya Rajapaksa, a anunțat că va demisiona miercuri, după ce mii de protestatari au luat cu asalt sâmbătă reședința sa oficială și pe cea a premierului, cerându-le demisia.

Șeful statului nu a mai fost văzut în public de vineri și nu se știe exact unde se află. Parlamentul urmează să desemneze un succesor pe 20 iulie.

Principalul partid de opoziție l-a nominalizat pentru acest post pe liderul său Sajith Premadasa, fiul unui președinte asasinat.

Familia Rajapaksa - inclusiv fostul premier Mahinda Rajapaksa - domină de mai mulți ani politica țării cu 22 de milioane de locuitori, mulți srilankezi acuzând-o pentru actualele probleme economice.

Odinioară o țară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbușirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 și a pandemiei de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău