Criză în Myanmar: Apelurile la rezistență se înmulțesc, armata ordonă blocarea Facebook

  • 04 Februarie 2021 10:56
Criză în Myanmar: Apelurile la rezistență se înmulțesc, armata ordonă blocarea Facebook

Generalii birmani le-au ordonat joi furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook - instrument de comunicare esențial în Myanmar - la trei zile după lovitura de stat împotriva guvernului civil condus de Aung San Suu Kyi, în timp ce se propagă apelurile la rezistență împotriva puciului, informează AFP, preluat de Agerpres.

Armata a pus brutal capăt, luni, fragilei tranziții democratice a țării, instaurând starea de urgență pentru un an și arestând-o pe Aung San Suu Kyi, precum și pe alți responsabili ai partidului său, Liga Națională pentru Democrație (LND). Lidera de 75 de ani, ținută de atunci într-un loc secret, a fost inculpată pentru încălcarea unei obscure legi comerciale, notează AFP.

Joi, mai multe sute de susținători ai armatei s-au adunat la Naypyidaw, capitala țării. "Nu mai vrem trădători naționali vânduți țărilor străine", "Tatmadaw (forțele armate) iubesc oamenii", se putea citi pe pancarte.

 


Foto: (c) LYNN BO BO / EPA



În același timp, continuă să apară semne de rezistență contra puciului, condamnat ferm de ONU și de numeroase țări occidentale. O mică reuniune a avut loc la Mandalay (centru), manifestanți arborând pancarte pe care se putea citi "Protest al poporului împotriva loviturii militare!". Patru persoane au fost arestate, potrivit mass-media locale.

Cu o zi înainte, la Rangoun, locuitori au claxonat și au bătut în cratițe pentru a doua seara consecutiv, unii scandând "Trăiască Mama Suu!" (Aung San Suu Kyi), alții făcând salutul cu trei degete, gest de rezistență deja adoptat de militanții pro-democrație din Hong Kong și Thailanda.

 


Foto: (c) LYNN BO BO / EPA



Angajați din sistemul sanitar au luat de asemenea parte la protest, mai multe zeci de instituții medicale de pe teritoriul țării refuzând să lucreze "sub o autoritate militară ilegitimă".

Grupuri ce îndeamnă la "nesupunere civilă" au fost înființate pe Facebook, poartă de intrare pe internet pentru o mare parte a populației din Myanmar. "Avem puterea digitală (...) pentru a ne opune juntei", a afirmat un activist, Thinzar Shunlei Yi.

Facebook a anunțat că serviciile sale au fost "perturbate".

Societatea norvegiană Telnor, unul dintre principalii furnizori de servicii de telecomunicații din Myanmar, a confirmat că autoritățile au emis un ordin pentru "a bloca temporar" platforma. Am fost obligați să tăiem (comunicațiile), însă "nu credem că această măsură este conformă dreptului internațional", adaugă Telnor.

Autoritățile militare au emis la rândul lor un avertisment ce recomandă populației să nu declare sau să publice ceva ce ar putea "încuraja revolte sau o situație instabilă". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău