CRIZA IMIGRANȚILOR: Peste un milion de refugiați au ajuns în Europa pe mare

  • 30 Decembrie 2015 11:42
CRIZA IMIGRANȚILOR: Peste un milion de refugiați au ajuns în Europa pe mare

Peste un milion de refugiați și migranți au ajuns în Europa pe mare în 2015, anunță Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR), relatează Mediafax.ro.

Peste 80% dintre cele 1.000.573 de persoane au sosit în Grecia, majoritatea pe Insula Lesbos, precizează UNHCR.

Aproximativ 844.000 de persoane au venit în Grecia din Turcia vecină. Cele mai multe dintre celelalte persoane - peste 150.000 - au traversat Mediterana din Libia în Italia.

Este vorba despre cea mai importantă criză a migranților cu care se confruntă Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent.

Numărul nou-sosiților pe mare a crescut considerabil începând din 2014, când au fost înregistrate peste 216.000 de persoane.

"Un număr tot mai mare de refugiați și migranți încearcă cu disperare să ajungă în Europa, la bordul unor ambarcațiuni și bărci improprii călătoriei pe mare", a anunțat UNHCR marți, pe site.

"Vasta majoritate a celor care încearcă această traversare periculoasă are nevoie de protecție internațională, fugind din calea războiului, violenței și persecuției din țăra de origine", subliniază Înaltul Comisariat ONU.

Aproximativ 49% dintre persoanele care traversează Mediterana sunt originare din Siria, iar 21% din Afganistan, precizează UNHCR.

Numărul persoanelor care au murit sau sau au fost date dispărute pe mare este de 3.735.

Insula Lesbos este mai puțin aglomerată, în prezent, decât de obicei, însă mii de persoane așteaptă în continuare să fie înregistrate pentru a-și putea continua călătoria către Europa, potrivit unui corespondent BBC de la fața locului.

Organizația Internațională a Migrațiilor (OIM) anunța pe 21 decembrie că numărul total al migranților - care sosesc în Europa atât pe uscat, cât și pe mare - a atins 1.006.000.

Numeroși migranți continuă să vină în Europa, în pofida condițiilor de iarnă. Acest aflux a provocat tensiuni în cadrul Uniunii Europene (UE), unele state ridicând garduri și reimpunând controale la frontiere.

UE a convenit săptămâna trecută să suplimenteze personalul Agenției europene pentru protecția frontierelor externe - Frontex - în Grecia, unde sosesc cei mai mulți imigranți care doresc să ajungă în Europa.

Germania afirmă că a primit peste un milion de refugiați și migranți, mai mulți decât orice altă țară europeană, însă este vorba inclusiv despre cetățeni ai unor țări din Balcani, care nu sunt înregistrați ca sosind pe mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău