Criza guvernamentală din Italia | Președintele Mattarella va organiza o nouă rundă de consultări

  • 11 Aprilie 2018 07:11
Criza guvernamentală din Italia | Președintele Mattarella va organiza o nouă rundă de consultări

Președintele italian Sergio Mattarella va organiza joi, 12 aprilie, o nouă rundă de consultări cu privire la criza guvernamentală de la Roma, iar în ziua următoare are prevăzute întrevederi cu președinții celor două camere legislative și cu predecesorul său Giorgio Napolitano, transmit Reuters și dpa.

Italia se află într-un blocaj politic după alegerile generale de la 4 martie, în urma cărora alianța formată din partidul Forza Italia, al fostului premier Silvio Berlusconi, și Liga Nordului, partidul lui Matteo Salvini, a obținut 37% din voturi, iar Mișcarea Cinci Stele (M5S, formațiune antisistem) 32% din voturi.

Atât alianța de dreapta, cât și M5S au revendicat conducerea legislativului. Liderul M5S, Luigi Di Maio, a sugerat formarea unui guvern alături de Liga Nordului, dar a refuzat orice eventual acord cu Berlusconi, care a fost condamnat pentru fraude fiscale.

Al treilea actor politic important din Italia, Partidul Democrat (centru-stânga), a ales să treacă în opoziție după ce a suferit o înfrângere electorală istorică.

Președintele Sergio Mattarella, al cărui rol constituțional este de a numi prim-ministrul, a condus săptămâna trecută o primă rundă de consultări, neconcludente însă, și puțini sunt cei care se așteaptă ca el să aibă mai mulți sorți de izbândă în următoarele zile.

Dacă eforturile președintelui italian vor eșua, el va fi nevoit să convoace noi alegeri, care în acest caz ar urma să aibă loc foarte probabil în toamnă.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău