Criza energetică din Republica Moldova, pe agenda discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou

  • 03 Decembrie 2022 10:10
Criza energetică din Republica Moldova, pe agenda discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou

Președintele Klaus Iohannis, a avut vineri, la Atena, o întrevedere cu omologul său elen, președintele Katerina Sakellaropoulou, cu ocazia vizitei de lucru în Republica Elenă, context în care cei doi șefi de stat au discutat despre sprijinirea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova, care e afectată de o criză energetică gravă, în timp ce președintele Greciei a reafirmat susținerea pentru aderarea României la Schengen.

Întrevederea Președinților României și Greciei a avut loc în continuarea dialogului politic româno-elen, care a înregistrat un ritm susținut pe parcursul anului 2022, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi șefi de stat au salutat relațiile bilaterale foarte bune, potențate de afinitățile culturale și de o îndelungată istorie comună, subliniind, de asemenea, strânsa cooperare în plan european, regional și internațional.

Președinții Klaus Iohannis și Katerina Sakellaropoulou au evidențiat că prezența comunității românești în Grecia și a celei elene în România joacă un rol pozitiv în dezvoltarea relațiilor bilaterale, împreună cu contactele interumane promovate prin intermediul turismului, proiectelor educaționale și al schimburilor culturale, aflate în continuă creștere.

Președintele Katerina Sakellaropoulou a reafirmat susținerea deplină a Greciei pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Având în vedere situația de securitate determinată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, cei doi președinți au avut un schimb de opinii referitor la contextul geopolitic și efectele războiului în plan umanitar, al securității energetice și alimentare. Cei doi șefi de stat au subliniat importanța menținerii unității și solidarității la nivel transatlantic și au reafirmat sprijinul pe care cele două state continuă să-l acorde Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și pentru Republica Moldova, afectată și de o criză energetică gravă.

Totodată, șeful statului a prezentat acțiunile pe care România le-a întreprins și continuă să le întreprindă atât în relația cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova.

De asemenea, cei doi președinți au mai avut un schimb de vedere cu privire la necesitatea de a continua coordonarea pentru a combate dezinformarea cu care se confruntă statele europene în contextul actual.

Președintele Klaus Iohannis efectuează vineri și sâmbătă o vizită de lucru în Grecia, la Atena, ocazie cu care a avut întrevederi cu președintele Katerina Sakellaropoulou și cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și va participa la reuniunea de lucru a liderilor Partidului Popular European, care se întrunesc în Grecia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău