Criza din estul Ucrainei va domina agenda Conferinței de securitate de la Munchen

  • 18 Februarie 2022 10:14
Criza din estul Ucrainei va domina agenda Conferinței de securitate de la Munchen

Lideri din întreaga lume se reunesc în acest weekend în Germania pentru Conferința de securitate de la Munchen, eveniment care va fi dominat de criza ucraineană, pe fondul temerilor Occidentului privind o invazie militară rusă în Ucraina, notează vineri Reuters și DPA, citat de AGERPRES.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vicepreședintele american Kamala Harris și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se vor afla printre demnitarii care vor lua parte la evenimentul ce începe vineri și este supranumit 'Davos pentru apărare'. Conferința este găzduită, în mod tradițional, de luxosul hotel Bayerischer Hof din Munchen.

La conferință nu va fi prezentă nicio delegație rusă, a precizat Kremlinul săptămâna trecută, prima absență a rușilor în ultimii ani, ceea ce indică gradul de degradare a relațiilor dintre Occident și Moscova.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a afirmat că evenimentul din capitala bavareză își ''pierde obiectivitatea și caracterul incluziv''.

''Rusia are un interes limitat în a dialoga și în a avea o conversație deschisă despre securitate în Europa. Conferința este un prilej pentru Occidentul politic de a arăta unitate în fața Rusiei și, mai general, în fața regimurilor autoritare'', a explicat Daniela Schwarzer, expertă în cadrul Centrului Belfer al Harvard Kennedy School.

Președintele american Joe Biden a afirmat joi că există toate semnalele că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina în următoarele câteva zile și că Moscova pregătește un pretext pentru a justifica o invazie. În ultimele zile forțele guvernamentale ucrainene și rebelii proruși s-au acuzat reciproc de bombardamente și de escaladarea situației în estul Ucrainei, scena unui conflict armat început în 2014 și soldat cu peste 14.000 de morți și peste 1,5 milioane de persoane strămutate.

Kremlinul l-a acuzat pe liderul de la Casa Albă de amplificarea tensiunilor și a amenințat cu ''măsuri tehnico-militare'' neprecizate.

Situația din estul Ucrainei nu este însă singura criză care îi va ține ocupați pe participanții la Conferința de la Munchen. Dezbaterile de sâmbătă, principala zi a evenimentului, vor aborda de asemenea situația fragilă a securității în Sahel și revitalizarea acordului internațional din 2015 privind programul nuclear iranian, adaugă Reuters.

Președintele Conferinței, Wolfgang Ischinger, a declarat în fața presei că nu își amintește vreo perioadă în care să fi existat ''atât de multe crize suprapuse''.

Conferința de securitate de la Munchen va începe vineri, la ora locală 13:30 (12:30 GMT), cu discursurile secretarului general al ONU Antonio Guterres, șefei diplomației germane Annalena Baerbock și secretarului de stat american Antony Blinken. De asemenea, vor fi organizate paneluri despre criptomonede, schimbări climatice și pandemia de COVID-19.

În marja conferinței, miniștrii de externe din G7 vor avea o reuniune; președinția acestui grup este asigurată în prezent de Germania.

Acesta va fi și ultima ediție a Conferinței ce va fi prezidată de Wolfgang Ischinger. După 14 ani în această calitate, el îi va preda ștafeta lui Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă și securitate al fostului cancelar german Angela Merkel. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău