Criza de apărare și securitate de după pandemie: Butoiul fierbinte din Marea Neagră, bugetele tăiate drastic și „prioritizarea la sânge” a investițiilor militare

  • 08 Iulie 14:16
Criza de apărare și securitate de după pandemie: Butoiul fierbinte din Marea Neagră, bugetele tăiate drastic și „prioritizarea la sânge” a investițiilor militare

Pandemia de coronavirus nu a eliminat, ci a amplificat riscurile de securitate deja existente - avertismentul vine direct de la vârful alianței nord atlantice, în timp ce foști comandanți supremi ai forțelor NATO în Europa sunt și mai vehemenți: Rusia e deja în război cu alianța, iar Marea Neagră e un butoi cu pulbere, „cel mai probabil viitorul teatru de conflict”. În același timp, pandemia lasă în urmă un impact uriaș în plan economic și strategic și va forța statele occidentale să ia decizii dificile în viitor, se arată într-un material realizat de HOTNEWS.RO.

„Valorile noastre comune din toată Alianța NATO sunt ceea ce ne ține să trecem prin aceste momente dificile. Cred cu adevărat că această pandemie ne-a apropiat”, spunea la început de aprilie generalul american Tod Wolters, Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și al forțelor americane din Europa (EUCOM), potrvit sursei citate.

Wolters se baza în declarațiile sale pe faptul că în acele prime săptămâni ale crizei declanșate de coronavirus mai toate statele alianței a mobilizat forțele armate pentru a ajuta și au fost numeroase situații în care aliații s-au ajutat între ei prin intermediul armatelor - de la transporturi de echipamente folosind logistica militară, la dislocarea medicilor și mijloacelor medicale în sprijinul eforturilor civile.

Coronavirus în Europa și influența malignă a Rusiei

Wolters amintea însă că pe fondul haosului generat de pandemie, în cazul Europei, Rusia a intervenit în firul narativ și a încercat să profite atât din punct de vedere al dezinformărilor, cât și a unor pretinse ajutoare umanitare care de fapt ar fi ascuns alte scopuri.

Wolters se referea la acel moment la ajutorul Rusiei către Italia care, pe lângă faptul că a fost catalogat în peninsulă ca fiind plin de echipamente inutile sau defecte, a venit la pachet cu militari ruși și personal al serviciilor de securitate de la Moscova.

„Este un motiv de îngrijorare. Acord foarte mare atenție influenței maligne a Rusiei”, spunea Wolters.

General american: „Avem un adversar care este în război cu noi. Marea Neagră este o zonă fierbinte unde NATO nu este pregătită suficient

Două luni mai târziu și vocile la nivel înalt care avertizează asupra riscului pus de Rusia pentru NATO și Europa s-au întețit.

„Avem un adversar care este în război cu noi, un război purtat „sub linii” - unii din NATO îl numesc război hibrid, alții îi zic „zonă gri”. Eu prefer să-l descriu drept „război sub linii””, avertizează generalul (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al NATO în Europa (SACEUR).

Breedlove, într-o discuție restrânsă cu presa internațională la care a participat și HotNews.ro, susține că „NATO este mai importantă acum decât a fost vreodată în istoria sa”, dar că în același timp se deschid noi zone fierbinți în zona Europei, iar alianța nu este pregătită așa cum e acum să facă față amenințării Rusiei.

 Citiți continuarea pe HOTNEWS.RO
Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,41
Cer acoperit de nori
Umiditate:64 %
Vint:1,36 m/s
Thu
14
Fri
10
Sat
9
Sun
10
Mon
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău