Criza coronavirusului duce la o importantă scădere a poluării cu dioxid de carbon

  • 03 Aprilie 10:42
Criza coronavirusului duce la o importantă scădere a poluării cu dioxid de carbon

În contextul crizei și blocajelor economice provocate de pandemia de coronavirus, emisiile poluante de dioxid de carbon ar putea scădea foarte mult în cursul acestui an - probabil cea mai importantă scădere în volumul de emisii poluante de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și până în prezent, conform șefului unei rețele de oameni de știință care fac estimări privind poluarea, transmite vineri Reuters, preluat de Agerpres.

Rob Jackson, președintele rețelei Global Carbon Project, care produce estimări anuale cu privire la poluarea cu dioxid de carbon, a precizat că emisiile de carbon la nivel planetar ar putea scădea cu peste 5% - o primă scădere după cea de 1,4% înregistrată după criza financiară din 2008.

"Nu aș fi deloc surprins să constat o scădere de 5% sau chiar mai mult în emisiile de dioxid de carbon din acest an, ceva ce nu s-a mai văzut de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat Jackson, profesor la Universitatea californiană Stanford.

"Nici măcar prăbușirea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize bancare și petroliere din ultimii 50 de ani nu au afectat emisiile (de CO2) în modul în care o face această criză", a adăugat el.

Aceasta pare să fie singura parte bună a crizei prin care trecem, comentează Reuters, în condițiile în care climatologii au avertizat guvernele lumii că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă cel mai târziu din 2020, pentru a limita impactul încălzirii globale.

Experții însă mai avertizează că în absența modificărilor structurale, scăderea emisiilor provocate de coronavirus va avea un impact minor asupra concentrațiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul ultimelor decenii.

"Această scădere nu este provocată de schimbări structurale și, imediat ce restricțiile privind izolarea vor fi înlăturate, mă aștept ca (volumul) emisiilor să urce din nou până la valorile dinainte de criză", susține și Corinne Le Quéré, climatolog de la Universitatea Angliei de Est.

Această scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră a început din China, unde s-a înregistrat o reducere cu aproximativ 25% a emisiilor poluante în urma închiderii fabricilor și a restricționării circulației oamenilor și bunurilor din cauza epidemiei de coronavirus. Între timp, valorile de poluare din China au revenit la nivelul de dinainte de criză.

Un raport ONU publicat în luna noiembrie ajungea la concluzia că volumul emisiilor ar trebui să scadă, în medie, cu 7,6% pe an pentru atingerea celui mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris - o creștere a mediei temperaturilor globale care să nu depășească 1,5 grade Celsius.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18
Nori împrăștiați
Umiditate:48 %
Vint:4,6 m/s
Tue
13
Wed
14
Thu
15
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău