Criza cauzată de pandemia de coronavirus afectează grav drepturile copiilor din întreaga lume (ONG)

  • 26 Mai 2020 11:44
Criza cauzată de pandemia de coronavirus afectează grav drepturile copiilor din întreaga lume (ONG)

Drepturile copiilor din întreaga lume sunt "grav afectate" de criza provocată de noul tip de coronavirus, care crește riscurile de muncă și căsătorie forțată a minorilor, a anunțat marți o organizație nonguvernamentală cu sediul în Amsterdam, informează AFP, preluat de Agerpres.

Consecințele economice ale pandemiei și măsurile luate de guverne pentru a împiedica răspândirea bolii "au un impact dezastruos asupra a numeroși copii", atenționează ONG-ul pentru apărarea drepturilor copiilor KidsRights.

"Această criză dă înapoi ani de progrese realizate în materie de bunăstare a copiilor", declară într-un comunicat Marc Dulleart, fondatorul și președintele KidsRights.

În special închiderea școlilor i-a făcut pe cei tineri "foarte vulnerabili" la munca și la căsătoria forțată, atenționează organizația.

Presiunea asupra sistemului de sănătate a pus de asemenea capăt unor programe de vaccinare împotriva unor astfel de boli precum poliomielita și rujeola, și "va duce la un vârf al mortalității infantile, cu sute de mii de decese suplimentare", estimează KidsRights.

Potrivit ONG-ului, suspendarea campaniilor de vaccinare împotriva rujeolei în cel puțin 23 de țări afectează până în prezent mai mult de 78 de milioane de copii cu vârste sub 9 ani.

În consecință, "este mai necesar ca oricând" să se acorde o atenție specială drepturilor copiilor, a subliniat Dulleart cu ocazia publicării KidsRights Index 2020, care clasează 182 de țări în funcție de respectarea acestor drepturi.

Islanda se află pe primul loc în acest clasament anual realizat pe baza datelor ONU, urmată de Elveția și Finlanda. La polul opus se află Ciadul, Afganistanul și Sierra Leone.

SURSA:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău