Criza Arabia Saudită - Iran provoacă îngrijorarea comunității internaționale

  • 05 Ianuarie 2016 18:45
Criza Arabia Saudită - Iran provoacă îngrijorarea comunității internaționale

Comunitatea internațională este din ce în ce mai îngrijorată de agravarea crizei dintre Iran și Arabia Saudită, care s-a adâncit marți, 5 ianuarie, odată cu decizia Kuweitului de a-și rechema ambasadorul de la Teheran, relatează Agerpres.

Vecin și aliat tradițional al Riadului, Kuweitul a devenit cea de-a cincea țară arabă care a rupt sau redus relațiile cu Republica islamică Iran, după Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Sudan.

Kuweitul și-a rechemat ambasadorul pentru a protesta împotriva atacurilor asupra misiunilor diplomatice saudite din Iran după executarea clericului șiit saudit Nimr al-Nimr sâmbătă în Arabia Saudită.

'Criza în relațiile dintre Arabia Saudită și Iran este foarte îngrijorătoare' și ar putea avea 'o serie de consecințe nefaste în regiune', a avertizat ONU.

Executarea în Arabia Saudită a lui Nimr al-Nimr a provocat mișcări de protest în lumea șiită, inclusiv la Teheran, unde 3.000 de persoane au manifestat luni huiduind familia sunnită aflată la putere în Arabia Saudită.

În Irak, țară vecină Iranului cu majoritate șiită, mii de susținători au demonstrat la Bagdad, cerând guvernului să rupă relațiile cu Arabia Saudită. Două moschei sunnite au fost vizate de atacuri, iar un preot musulman a fost împușcat mortal.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău