FOTO | Criticul literar Ana Bantoș, realizatoare de emisiuni la Radio Chișinău, decorată de președintele României Klaus Johannis
-
23 Ianuarie 2019 14:34
Fostul vicepremier pentru reintegrare George Bălan și criticul literar Ana Bantoș, realizatoare de emisiuni la Radio Chișinău, au fost decorați de președintele României Klaus Johannis. Ceremonia de înmânare a distincțiilor a avut loc astăzi la Ambasada României de la Chișinău.
Fostul vicepremier pentru reintegrare, George Bălan, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Ordinul i-a fost oferit în semn de „înaltă apreciere pentru contribuția importantă avută la consolidarea Parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova”. Ambasadorul României, Daniel Ioniță, care i-a înmânat distincția, a subliniat că în perioada în care George Bălan a fost negociator în problema transnistreană, Guvernul de la Chișinău a inițiat procese complexe privind rezolvarea unor dosare importante pentru ambele maluri ale Nistrului. El a menționat că George Bălan este cunoscut pentru acțiunile sale intransigente inclusiv în ceea ce privește retragerea forțelor ruse din regiunea transnistreană.
George Bălan a declarat că această distincție reprezintă o onoare și a mulțumit poporului român pentru sprijinul acordat R. Moldova.
„Sper că prin activitatea mea am contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale moldo-române și am reușit să promovez mișcarea în direcția europeană și implementarea acestora valori europene în R. Moldova. Consider că activitatea mea și conlucrarea cu factorii de decizie, inclusiv din România, au contribuit la identificarea unor soluții pozitive în reglementarea transnistreană. Consider că implicarea în soluționarea problemei școlilor au avut valoare destul de mare și prin această cooperare moldo-română sperăm să promovăm direcția integrării europene și să o păstrăm și pe viitor”.
Criticul și istoricul literar Ana Bantoș, realizatoare de emisiuni la Radio România Chișinău, a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer Categoria A „Literatură”. Ea a fost decorată în semn de apreciere pentru contribuția importantă pusă în slujba promovării culturii, limbii și spiritualității românești în R. Moldova. Ana Bantoș are publicate peste 200 de studii și articole, printre cele mai relevante publicații sunt „Reabilitatea autenticului”, „Deschidere spre universalism”. Ana Bantoș a declarat că de-a lungul vieții a încercat să promoveze valorile românești.
„Această distincție înseamnă foarte mult pentru mine și am primit-o cu mândrie și umilință și sunt foarte fericită că activitatea mea a fost atât de înalt apreciată. În tot ce am făcut am încercat să promovez valorile culturale, spirituale românești. . Experiența mea profesională și de viață am acumulat-o în diverse împrejurări, dar cu siguranță mersul înainte mi-a fost consolidat de un doctorat pe care l-am luat la universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași(...)Faptul că m-am format ca specialist în filologie la o instituție de învățământ din țară, purtând numele celui care a înfăptuit Unirea de la care vom celebra 160 de ani, are pentru mine o semnificație deosebită când primesc această înaltă distincție”.
Ambasadorul României la Chișinău, care a oferit aceste distincții, a spus că aceste decorări sunt importante inclusiv în contextul evenimentelor dedicate Unirii, pe care le marcăm în această perioadă.
„Un eveniment extraordinar, am organizat o nouă ceremonie de decorare a două înalte personalități din Republica Moldova, care prin faptele și acțiunile lor au contribuit la consolidarea legăturilor dintre România și Republica Moldova. Este un eveniment extraordinar, pentru că suntem încă sub egida Centenarului Marii Uniri, totodată suntem în ajunul zilei în care vom sărbători 160 de ani de la Unirea Țării Românești cu Principatul Moldovei, care reprezintă actul de naștere al României moderne”.
Ceremonia de decorare a avut loc la sediul Ambasadei României la Chișinău, în ajunul marcării a 160 de ani de la Unirea Țării Românești cu Principatul Moldovei, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza.