Cristina Lesnic a solicitat Misiunii OSCE în R.Moldova să se implice pentru soluționarea problemelor școlilor cu predare în limba română din Zona de Securitate de pe Nistru

  • 21 Mai 2019 15:45
Cristina Lesnic a solicitat Misiunii OSCE în R.Moldova să se implice pentru soluționarea problemelor școlilor cu predare în limba română din Zona de Securitate de pe Nistru

Vicepremierul de la Chișinău Cristina Lesnic a solicitat din nou Misiunii OSCE în R.Moldova să se implice activ, în calitate de mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană, în soluționarea problemelor din Zona de Securitate de pe Nistru și școlilor cu predare în limba română.

Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în RM, Claus Neukirch, cu care a discutat despre problematica transnistreană și rezultatele vizitelor de documentare efectuate pe parcursul săptămânii trecute la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și în satul Varnița, raionul Anenii Noi.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre organizarea, în curând, a unei posibile vizite în Rep. Moldova a mediatorilor și a observatorilor în formatul de negocieri ,,5+2", potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

Amintim că în regiunea separatistă transnistreană sunt opt școli cu predare în limba română, iar funcționarea acestora este periodic periclitată de regimul de la Tiraspol.

O altă problemă a apărut la începutul acestui an în localitatea Varnița, aflată în partea dreaptă a Nistrului, când Tiraspolul a declarat nule actele eliberate de autoritatea publică locală aflată sub jurisdicția Chișinăului și obligând localnicii să le perfecteze la reprezentanțele transnistrene.

Săptămâna trecută, după vizita reprezentantului Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, regimul de la Tiraspol a anunțat că va anula decretele în privința localității Varnița. Însă, experții de la Chișinău atenționează că așa numitele cedări făcute de regimul de la Tiraspol în privința localității Varnița nu reprezintă decât o tactică mai veche a separatiștilor prin care vor încerca să obțină anumite concesii din partea Chișinăului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău