Cristina Gherasimov, înainte de lansarea negocierilor de aderare la UE: „Putem să ne mândrim că am reușit într-un tempo rapid ca astăzi, 25 iunie, să ne bucurăm de acest moment”

  • 25 Iunie 13:57
Cristina Gherasimov, înainte de lansarea negocierilor de aderare la UE: „Putem să ne mândrim că am reușit într-un tempo rapid ca astăzi, 25 iunie, să ne bucurăm de acest moment”

Lansarea oficială a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, a subliniat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, într-o conferință de presă la Luxembourg, înainte de reuniune. La eveniment vor participa reprezentanții tuturor celor 27 de state membre, iar conferința interguvernamentală va fi prezidată de ministra afacerilor externe a Belgiei, țara care deține președinția UE, a precizat Cristina Gherasimov, transmite Radio Chișinău.

Prima conferință interguvernamentală Uniunea Europeană – R. Moldova, care are loc astăzi la Luxembourg și care marchează deschiderea oficială a negocierilor de aderare, reprezintă un moment istoric pentru țara noastră, a subliniat vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, negociator-șef din partea Chișinăului. La această primă reuniune, statele membre UE ne vor prezenta cadrul de negocieri, care va sta la baza acestui proces pe parcursul următorilor ani.           

„Suntem cu adevărat în fața unui moment istoric pentru țara noastră și această conferință interguvernamentală este materializarea deciziei care a fost luată de Consiliul European, în decembrie 2023. Putem fi cu toții mândri că doar în doi ani de zile, o perioadă foarte scurtă noi am reușit să avansăm atât de mult în parcursul nostru European - de la statutul de țară candidată, la deschiderea oficială a negocierilor. Doar pentru comparație - Albania a avut nevoie de opt ani de zile ca să parcurgă această perioadă dintre oferirea statutului de țară candidată și lansarea oficială a negocierilor. Noi putem să ne mândrim că am reușit într-un tempou rapid astăzi, pe 25 iunie să ne bucurăm de acest moment”, a declarat Cristina Gherasimov.

Obiectivul negocierilor este car R. Moldova să devină stat membru al UE, iar ritmul negocierilor va ține de implementarea reformelor în mod real, substanțial și ireversibil,  a subliniat Cristina Gherasimov.   

„Obiectivul negocierilor de bază a Rep. Moldova este să devenim stat membru cu drepturi depline a UE, ceea ce înseamnă că ne asumăm atât beneficiile, cât și obligațiile care derivă din acest statut. Totodată, urmărim ca negocierile să aducă rezultate care să fie reciproc avantajoase cetățenilor noștri, dar și UE. Ritmul negocierilor depinde în mare parte de noi. Deja am discutat că începem și închidem negocierile cu reformele ce țin de sectorul justiției, securitatea, achiziții publice și controlul financiar”, a mai spus Cristina Gherasimov.

După conferința de astăzi, R. Moldova va primi un calendar pentru următoarea etapă - de screening bilateral, care este baza pentru negocierile propriu-zise.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Arhivă Radio Chișinău