Cristina Gherasimov explică din ce este compus sprijinul UE pentru economia R. Moldova: „Componenta de grant este semnificativă”

  • 10 Octombrie 11:48
Cristina Gherasimov explică din ce este compus sprijinul UE pentru economia R. Moldova: „Componenta de grant este semnificativă”

Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a declarat jurnaliștilor că sprijinul acordat de Uniunea Europeană pentru economia Republicii Moldova are o componentă de grant și una sub formă de împrumut, transmite Radio Chișinău.

„Acești bani au o componentă de granturi și una de împrumuturi. Aceste împrumuturi vor veni la o rată extrem de avantajoasă pentru Republica Moldova, care ne va ajuta să returnăm creditul din creșterea economică din următorii ani. Componenta de grant este semnificativă, de 285 de milioane de euro. Mai există o componentă de grant care, adunat, face în total 420 de milioane de euro. Restul este de împrumut”, a spus Cristina Gherasimov.

Vicepremierul pentru integrare europeană a precizat că banii oferiți de UE sunt pentru perioada 2025-2027.

„Urmează a fi investiți în economia noastră în așa fel încât să reușim să exploatăm la maximum capacitatea antreprenorilor noștri a companiilor mici. Vom vedea o transformare economică a statului în baza acestui suport financiar istoric, care este cel mai mare de la independența Republicii Moldova”, a spus vicepremirul pentru integrare europeană.

Cristina Gherasimov a făcut precizări referitoare și la felul în care banii vor ajunge în Republica Moldova.

„Acest plan de creștere sper să fie definitivat până la finalul anului. Urmează să vedem debursări în etape în anii următori. Nu va fi o singură debursare”, a conchis Cristina Gherasimov.

Citiți și: Ursula von der Leyen anunță la Chișinău un sprijin de 1,8 miliarde de euro din partea UE pentru R. Moldova. „Putem să vă ajutăm să vă dublați dimensiunile economie”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău