Cristina Gherasimov, despre sprijinul financiar al UE: „Este cel mai mare suport financiar acordat Republicii Moldova de la obținerea independenței”

  • 10 Octombrie 11:48
Cristina Gherasimov, despre sprijinul financiar al UE: „Este cel mai mare suport financiar acordat Republicii Moldova de la obținerea independenței”

Planul de Creștere Economică pentru Republica Moldova anunțat astăzi, 10 octombrie, la Chișinău, de Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, reprezintă cel mai mare suport financiar acordat țării noastre de la obținerea independenței, a menționat vicepreședinta pentru integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Asistența financiară, menită să pregătească instituțiile Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, conține o componentă de grant și una de împrumut, a explicat jurnaliștilor, Cristina Gherasimov.

„Este cel mai mare suport financiar anunțat de la independența Republicii Moldova. Acești bani au o componentă de granturi și una de împrumuturi. Aceste împrumuturi vor veni la o rată extrem de avantajoasă pentru Republica Moldova, care ne va ajuta să returnăm creditul din creșterea economică din următorii ani. Componenta de grant este semnificativă, de 285 de milioane de euro. Mai există o componentă de grant care, adunat, face în total 420 de milioane de euro. Restul este de împrumut. Banii oferiți de UE sunt pentru perioada 2025-2027. Urmează a fi investiți în economia noastră în așa fel încât să reușim să exploatăm la maximum capacitatea antreprenorilor noștri, a companiilor mici. Vom vedea o transformare economică a statului în baza acestui suport financiar istoric, care este cel mai mare de la independența Republicii Moldova. Acest plan de creștere sper să fie definitivat până la finalul anului. Urmează să vedem debursări în etape în anii următori. Nu va fi o singură debursare”, a spus viceprim-ministra pentru integrare europeană.

Rep. Moldova este ultimul stat candidat la aderare, după Ucraina și țările din Balcani, care va beneficia de un astfel de mecanism de susținere economică, potrivit Cristinei Gherasimov. 

Citiți și: Ursula von der Leyen anunță la Chișinău un sprijin de 1,8 miliarde de euro din partea UE pentru R. Moldova. „Putem să vă ajutăm să vă dublați dimensiunile economie”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
21,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău