Cristina Gherasimov: Comisia Europeană se pregătește pentru următoarea extindere a Uniunii Europene

  • 21 Martie 13:04
Cristina Gherasimov: Comisia Europeană se pregătește pentru următoarea extindere a Uniunii Europene

Vești bune de la Bruxelles: Comisia Europeană a adoptat ieri un document despre reforma internă a UE și revizuirile politicilor care să pregătească următoarea extindere. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană se pregătește deja pentru primirea de membri noi, anunță viceprim-ministra pentru integrare europeană într-un anunț pe rețelele sociale.

 
„Comisia subliniază, de asemenea, că extinderea Uniunii Europene va aduce beneficii pentru actualele și viitoarele state membre deopotrivă. Democrația, statul de drept și libertățile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii și trebuie să stea la baza transformărilor din țările care se pregătesc să adere”, spune Gherasimov.
 
Viceprim-ministra afirmă că statele candidate vor putea avea parte de aceleași beneficii precum țările care fac parte din UE, în unele sectoare, chiar înainte de momentul aderării propriu-zise.
 
„Apropierea de UE deja aduce beneficii pentru cetățenii noștri: ajutorul financiar de durată ne ajută să îmbunătățim infrastructura, sistemul educațional și medical, să oferim compensații din cauza crizei energetice, reducerea costurilor de transport și export pentru antreprenori, reducerea costurilor de roaming în țările UE, libera circulație a cetățenilor și integrarea în spațiul economic european.
 
Integrarea treptată în Piața Unică Europeană, simultan cu procesul de aderare, propusă ieri de Comisia Europeană va avea efecte benefice inclusiv pentru sectorul agricol al Republicii Moldova - produsele noastre vor ajunge mai ușor pe piața europeană, iar cetățenii vor avea acces mai ușor la produse europene de calitate la prețuri mai mici”, mai spune Cristina Gherasimov.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău