Cristina Gherasimov: Capitolul care vizează justiția va fi primul al negocierilor de aderare la UE

  • 30 Decembrie 2023 09:10
Cristina Gherasimov: Capitolul care vizează justiția va fi primul al negocierilor de aderare la UE

Până la sfârșitul anului 2024 Republica Moldova și-a setat drept obiectiv finalizarea procesului de screening a legislației, deschiderea Biroului pentru integrare europeană și focusarea pe primul capitol de negociere, cel ce vizează reforma justiției. O spune secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Cristina Gherasimov. Potrivit oficialului, în această primăvară, ar urma să fie organizată conferința guvernamentală în timpul căreia, oficial, va fi setat cadrul negocierilor de aderare, notează IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Cristina Gherasimov, spune că anul 2024 va fi dedicat unei evaluări complexe a legislației naționale și va fi analizat gradul de corespundere a acesteia la standardele europene. Potrivit reprezentantei diplomației moldovenești, vor fi angajate mai multe persoane în ministerele și agențiile guvernamentale pentru a accelera acest proces.

„Primul pas pe care trebuie acum să-l întreprindem este evaluarea sau screening-ul legislației. Aici am înregistrat progrese semnificative pe 9 capitole din cele 35. Obiectivul nostru primordial de țară este integrarea europeană. Este un efort național pe care-l întreprinde nu doar Guvernul, dar și societatea civilă și fiecare cetățean individual. Guvernul a avut nevoie să suplinească rândurile în cadrul instituțiilor. Trebuie să fim conștienți că avem o oportunitate unică să ne mișcăm mult mai rapid în acest proces de aderare decât alte țări. De aceea, este doar în interesul nostru să avem cât mai multă lume implicată nu doar în cadrul instituțiilor guvernamentale, dar și în cadrul societății civile. E bine să avem mai multe voci care să ne ajute să accelerăm acest parcurs de integrare europeană. Chiar dacă angajăm mai mulți oameni, este în interesul Republicii Moldova”, a spus Cristina Gherasimov în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Cristina Gerasimov spune că primul capitol din cele 35 de capitole de aderare, pe care se va axa Republica Moldova, este cel ce vizează reforma justiției. Potrivit secretarului de stat, în lipsa progreselor înregistrate pe domeniul justiției, țara nu va putea avansa pe celelalte capitole.

„Sperăm ca procesul de screening să se finalizeze anul viitor. Până la sfârșitul primăverii sperăm să avem o conferință guvernamentală în timpul căreia să setăm acest cadru de negocieri. În paralel, suntem deja în procesul de creare a unei echipe de negociatori și de numire a unui negociator – șef. Suntem în plin proces de setare a Biroului pentru integrare europeană. Sperăm toate aceste procese să le avem finalizate în următoarele câteva luni. Iar ulterior vom fi foarte focusați pe primele capitole. Vom începe cu capitolul 23 ce ține de justiție și drepturi fundamentale. Acesta va fi primul capitol pe care-l vom deschide. Ca să deschidem următoarele capitole va trebui să demonstrăm rezultate reale pe justiție”, a mai spus secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Recent, Guvernul a decis crearea, în cadrul Cancelariei de Stat, a Biroului pentru integrare europeană. Biroul va fi condus de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene și va gestiona procesul de aderare pe plan intern, inclusiv coordonarea alinierii legislației naționale la aquis-ul comunitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău