Cristian Diaconescu: PMP dorește ca demersurile României față de R. Moldova să meargă în sensul unirii și reîntregirii naționale
-
11 Decembrie 2021 14:31
Partidul Mișcarea Populară își dorește ca demersurile României să meargă în sensul unirii și reîntregirii naționale cu Republica Moldova, a afirmat vineri liderul acestei formațiuni, Cristian Diaconescu, într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, transmite Caleaeuropeana.ro.
Potrivit sursei citate, întrebat în ce măsură poate astăzi Bucureștiul să susțină acest parcurs pro-european al Republicii Moldova și transformarea, reformarea statului Republica Moldova, Diaconescu a răspuns: “Într-o măsură foarte mare, plecând de la două premise”.
“În primul rând, cred că astăzi Bucureștiul conștientizează clar faptul că are nevoie de un proiect politic privind relația cu Republica Moldova. Partidele politice din România, în opinia mea, cel puțin în legătură cu acest aspect, se află pe poziții consensuale, Partidul Mișcarea Populară este cu un pas mai în față. Noi dorim ca demersurile României să meargă în sensul unirii și reîntregirii naționale, dar din această perspectivă în mod evident avem în acest moment baza politică și consensul național în ceea ce privește recuperarea identității comune între România și Republica Moldova”, a declarat el, pe fondul vizitei la București a prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.
“În al doilea rând, este o chestiune care ține de problemele strategice cu care se confruntă regiunea în care ne aflăm, în vecinătatea imediată atât a României, cât și a Republicii Moldova situația de securitate este una extrem de tensionată, foarte complicată, preocupă întreaga comunitate internațională și în astfel de momente cuvintele care trebuie să prevaleze în cancelariile politice, mai ales de la București și Chișinău, sunt „solidaritate”, „parteneriat”, semnalul care trebuie transmis în sensul că aici există o forță – cea a unui stat membru NATO și al Uniunii Europene, adică România și al Republicii Moldova, stat aflat în negociere, asociat la Uniunea Europeană. Deci, din această perspectivă avem atât premisele, cât și responsabilitățile comune pentru a lucra împreună, pragmatic, consecvent, identificând exact zonele și domeniile în care etapizat se pot obține progrese în favoarea poporului român și, în egală măsură, pentru apărarea securității în regiunea Mării Negre”, a mai explicat el.