Criobiopsia și crioterapia, folosite cu succes la Cluj-Napoca, România

  • 30 Iulie 2018 13:07
Criobiopsia și crioterapia, folosite cu succes la Cluj-Napoca, România Digi24.ro

Cancerul la plămâni depistat prin înghețare. Este tehnica ultramodernă folosită de Mărioara Șimon, primul și singurul medic din România specializat în crio-terapie. Metoda oferă pacienților o alternativă mai ușoară și mai puțin dureroasă pentru investigații, dar și pentru tratament, se arată într-un material realizat de Digi.24.ro.

În Cluj-Napoca există un aparat cu care cancerul pulmonar poate fi depistat mai ușor și fără durere pentru pacient. Crioterapia și criobiopsia sunt tehnici ultramoderne folosite la Spitalul Clinic de Penumoftiziologie din Cluj-Napoca de mai bine de un an. Avantajele pentru pacienți sunt nenumărate: randamentul de diagnostic crește la 90 la sută, iar tratamentul are o rată de vindecare mai ridicată decât prin terapiile convenționale.

Mărioara Șimon, medic pneumolog și bronholog: Cel mai fierbinte subiect al zilei este criobiopsia în fibrozele pulmonare. Este o patologie care în sfârșit are și la noi în țară tratament în baza unui plan național și în 50% din cazuri de fibroze diagnosticul trebuie confirmat histopatologic. Și atunci această metodă permite recoltarea de probe din țesut pulmonar care până acum se efectua cu ajutorul metodelor chirurgicale care binențeles sunt și mai costisitoare și mai traumatizante pentru pacient. Putem face diagnosticul tumorilor care înainte nu erau vizibile cu bronhoscopul clasic și putem, într-un timp foarte scurt, într-o jumătate de oră, să realizăm și stadializarea în cancerul bronho-pulmonar. Este un pas enorm înainte.

Citiți continuarea pe Digi24.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău