Criminalitatea informatică organizată va păgubi economia globală cu 5.200 de miliarde de dolari, în următorii cinci ani (ONU)

  • 14 Octombrie 2020 13:20
Criminalitatea informatică organizată va păgubi economia globală cu 5.200 de miliarde de dolari, în următorii cinci ani (ONU)

Criminalitatea informatică organizată va costa economia globală aproximativ 5.200 de miliarde de dolari, în perioada 2020 - 2025, estimează Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Accenture, preluat de Agerpres.

În acest context, experții Thales au lansat noua ediție a Manualului CyberThreat, prin intermediul căruia trag un semnal de alarmă asupra criminalității informatice ca fiind, în prezent, una dintre cele mai mari amenințări la adresa companiilor, a organizațiilor și a instituțiilor.

"Fără protecție sau măsuri proactive, atacurile infractorilor cibernetici vor provoca de fiecare dată mai multe daune. Pentru a face față tehnicilor lor în continuă evoluție, este esențială o mai bună înțelegere a amenințării. Instrumente avansate și servicii, precum Threat Intelligence, sunt un avantaj pentru a putea anticipa cât mai bine această amenințare. Interacționând ca o rețea de grupuri de criminalitate cibernetică, infractorii cibernetici sunt capabili să funcționeze din ce în ce mai eficient: fiecare grup este specializat într-un anumit domeniu, iar grupuri diferite colaborează pentru a beneficia de experiența reciprocă. Această specializare face ca infractorii cibernetici să fie mai eficienți, permițându-le să se concentreze asupra unui anumit tip de atac, bazându-se pe know-how din rețea", apreciază specialiștii.

Potrivit sursei citate, pentru a-și atinge obiectivele, infractorii cibernetici combină expertiza tehnică cu panica pe care o declanșează în companii și în instituții.

"Panica poate avea un impact devastator în ceea ce privește consecințele unui atac. Este vital să nu cedăm amenințărilor sau șantajului. Țintele infractorilor cibernetici sunt extrem de diverse; orice organizație poate fi vizată. Experții Thales subliniază că oricine poate fi o țintă, tocmai pentru a fi pregătiți și pentru a adopta o strategie clară și detaliată de abordare a crizelor cibernetice. Cu venituri estimate de până la 1.500 de miliarde de dolari pe an - ceea ce înseamnă de 1,5 ori mai mult (ca medie anuală) decât veniturile din produse contrafăcute și de 2,8 ori mai mult decât din comerțul ilegal cu droguri - această rețea este un sistem economic complet care poate pune în pericol orice companie sau organizație, cu consecințe grave asupra economiei globale. În mod surprinzător, 60% din aceste venituri uriașe provin din piețe online ilegale, 30% din furt de proprietate intelectuală și de secrete comerciale și doar 0,07% din ransomware, care totuși provoacă cele mai multe daune", se menționează în manualul de specialitate.

Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global în tehnologie ce oferă soluții, servicii și produse clienților din domeniile: aeronautică, spațiu, transport, identitate și securitate digitală, apărare.

Compania a generat venituri de 19 miliarde de euro, în 2019 (incluzând Gemalto) și are 83.000 de angajați în 68 de țări.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău