Crime ale Statului Islamic | ONU anchetează cu privire la 12 gropi comune în Irak

  • 21 Mai 2019 10:53
Crime ale Statului Islamic | ONU anchetează cu privire la 12 gropi comune în Irak

Anchetatorii Națiunilor Unite, care investighează atrocitățile atribuite grupării jihadiste Statul Islamic, în special împotriva populației Yazidi, au exhumat 12 gropi comune în Irak și adună mărturii care pot fi folosite în instanță, potrivit unui raport obținut luni de AFP,preluat de AGERPRES.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a creat în 2017 o echipă de anchetatori pentru a se asigura că gruparea jihadistă va răspunde în justiție pentru eventualele crime de război comise în Irak și în Siria, un dosar la care participă deopotrivă laureata Premiului Nobel pentru Pace, tânăra yazidă Nadia Murad și avocata libanezo-britanică Amal Clooney.

Potrivit ONU, masacrarea comunității etnice Yazidi, o minoritate kurdă persecutată de mult timp, ar putea constitui act de genocid.

Într-un raport, șeful Comisiei de anchetă al ONU, Karim Asad Ahmad Khan, a indicat că investigațiile celor 48 de anchetatori din subordinea sa se concentrează asupra masacrării populației Yazidi în 2014, asupra crimelor de la Mosul între 2014 și 2016 și a morții recruților militari irakieni în regiunea Tikrit în iunie 2014.

După începerea activității sale în octombrie, o primă groapă comună a fost exhumată de comisie la mijlocul lunii martie la Kojo, localitate yazidă în nordul Irakului.

'Avansăm mai lent decât ne așteptam', notează Karim Asad Ahmad Khan în raportul transmis recent Consiliului de Securitate, în care subliniază necesitatea stabilirii unor proceduri 'clare și eficiente' pentru utilizarea probelor în cadrul urmăririi penale.

A fost implementat un program de protecție a martorilor, precizează șeful Comisiei de anchetă. 'La Mosul, Tikrit, Dohuk și în alte locuri din Irak, victimele au oferit mărturii sfâșietoare despre suferințele lor, comunități întregi au fost suprimate, iar femei și fete au fost luate în sclavie', se menționează în document.

Statul Islamic, învins în Irak la sfârșitul anului 2017, a lăsat în urmă peste 200 de gropi comune în care s-ar putea afla până la 12.000 de cadavre, potrivit ONU.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău