Creta va cheltui 15 milioane € pe testele COVID-19 ce vor fi efectuate turiștilor, până la final de sezon

  • 11 Iulie 2020 12:03
Creta va cheltui 15 milioane € pe testele COVID-19 ce vor fi efectuate turiștilor, până la final de sezon

Creta va cheltui 15 milioane de euro până la sfârșitul sezonului de vară din 2020 pe testele Covid-19 ce vor fi efectuate turiștilor care vin pe insulă, la care se va adăuga costul de 120 de euro/zi suportat de autoritățile cretane pentru fiecare persoană găsită cu SARS-CoV-2 și cazată în hotelurile Covid, a declarat, vineri, Kyriakos Kotsoglou, comisar pentru turism și e-guvernare Regiunea Creta, potrivit Agerpres.

"În Creta se efectuează 1.200 de teste pe zi pentru identificarea turiștilor infectați cu SARS-CoV-2. Dacă unul costă în jur de 100 de euro, deci aproape 100.000 de euro se plătesc zilnic. La 120 de zile, adică iulie, august, septembrie, octombrie, 15 milioane de euro reprezintă costul testelor care se vor efectua în Creta. Dacă ar fi deschisă Creta de acum încolo, costul acestor teste se ridică la 15 milioane de euro doar pentru insulă. Aici se adaugă mâncarea - 120 de euro pe zi costul pentru fiecare persoană cazată în hotelurile Covid, care este găzduită, hrănită, are medic etc.", a spus comisarul, la o întâlnire cu un grup de jurnaliști români.

Kyriakos Kotsoglou a precizat că toți turiștii sunt tratați la fel și nu există un regim special pentru români.

"Nu există ceva special pentru români. Românii sunt ca toți europenii din momentul în care ajung aici, la aeroport. În funcție de câte cazuri există în țara din care provin, turiștilor li se vor face teste la aeroport. Este un algoritm după care funcționăm și este direct proporțional cu creșterea numărului de cazuri, nu este standard. În primele curse charter s-au verificat între 50 și 70% dintre pasageri. Există un singur caz al unei românce. Soțul nu are nimic, au fost transportați la hotelul Covid din zona respectivă, Hersonissos, este un hotel foarte bun. Va rămâne în carantină până se când testul va fi negativ. Ea este asimptomatică", a explicat el.

Potrivit acestuia, în Creta au existat până în prezent doar 19 cazuri de îmbolnăvire de Covid-19.

"Curios este că toți cei 19 bolnavi nu au transmis boala. Adică, dacă un caz făcea parte dintr-o familie de 6-7 persoane, restul familiei nu s-a îmbolnăvit. La fel se vede și în cazul cuplului de români în care ea este infectată, iar el nu are nimic", a adăugat Kotsoglou.

Comisarul pentru turism și e-guvernare Regiunea Creta a spus că în Chania există 80 de paturi în spital pentru primirea persoanelor bolnave de Covid, la care se adaugă 30 de paturi la ATI. Spitalul nu este Covid, însă are secții dedicate, existând chiar și o secție de nașteri pentru paciente infectate cu SARS-CoV-2.

"Dacă o persoană nu se simte foarte bine la hotel (hotelul Covid - n. r.) și are simptome ușoare și medii va fi transportată la spital și va sta într-unul dintre cele 80 de paturi în care va primi toate îngrijirile de care are nevoie", a adăugat acesta.

Conform reprezentantului autorităților cretane, pentru Suedia și Anglia granițele sunt închise până pe 15 iulie.

"În privința Serbiei, ea a închis granițele, iar grecii sunt nerăbdători să știe ce decizii se vor lua acolo, pentru că partea continentală abia îi așteaptă", a arătat Kotsoglou.

Doar 11 pacienți în secțiile ATI, pe toată Grecia

În prezent, în secțiile ATI pe toată Grecia sunt doar 11 pacienți și au murit 168 de persoane din cauza Covid.

"Noi considerăm că nu trebuie să ne fie frică de virus, ci trebuie să se poarte distanțarea. S-a organizat un seminar online special, în colaborare cu Universitatea din Creta, cu toți profesorii medici de acolo, care a durat o săptămână, cu toți angajații din turism, ca să se informeze, să știe ce să facă și cum să se păzească și să disemineze la rândul lor informațiile în rândul populației. Unul dintre principiile de bază ale ospitalității grecești este ca aceasta să fie izvorâtă din inimă și nu vrem să se altereze acest lucru. Dacă Covidul va reuși să distrugă acest lucru, Creta își va pierde unul dintre principiile ei de bază după care funcționează", a susținut el.

Întrebat despre amenzile care se dau pentru nerespectarea regulilor, comisarul a menționat că acestea se ridică la 150 de euro dacă nu se poartă masca în autobuze și în spații închise.

"Masca nu trebuie afară purtată, însă în interior da. În incinta magazinelor, atât personalul, cât și turiștii, în mod normal ar trebui să poarte măști. Dacă se face un control și găsesc vreun turist fără mască, se aplică această amendă, dar nu se stă la fiecare magazin și după fiecare turist. Sunt controlați mai mult comercianții. Alte exemplu, la un hotel în care ar trebui să ai un medic specializat pe Covid, dacă nu îl ai, amenda ajunge la 4.000 de euro. Există o lege în care se prezintă pe larg ce trebuie să respecți și amenda se dă în funcție de gradul nerespectării", a mai spus oficialul elen.

Kotsoglou a menționat că au fost închise unități deoarece nu au respectat legea.

"Aici zic așa: mâini, mască, distanță. Dacă nu s-au respectat aceste condiții și au fost taverne care au dat petreceri cu muzică live și au ținut clienții pe toți înghesuiți în interior au fost închise", a precizat el.

Mesajul pentru turiștii români

Kyriakos Kotsoglou le-a transmis un mesaj românilor care ar vrea să vină în Creta.

"Sunteți bineveniți, veți cunoaște o altă Cretă, pentru că nu este foarte multă lume și asta creează un alt fel de senzație. Se poate vizita Palatul lui Minoa, sunt lucruri importante de văzut, se poate auzi în liniște marea din camera de hotel și vă puteți petrece vacanță într-un loc cunoscut în toată lumea în liniște", a spus acesta.

Creta este cea mai mare insulă din Grecia, cu o populație de 600.000 locuitori. Principalele orașe din Creta sunt capitala Heraklion, Chania, Agios Nikolaos, Hersonissos, Myrtos și Sitia.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău