Creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților

  • 06 Iunie 10:17
Creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților

Creștinii ortodocși prăznuiesc pe 6 iunie  Moșii de vară sau Sâmbăta Morților.

Cu acest prilej, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice,  transmite MOLDPRES.

În tradiția populară există șapte sâmbete ale morților. Acest ciclu de șapte sâmbete este deschis de Moșii de iarnă și închis de Sâmbăta lui Lazăr (ziua dinainte de Duminica Floriilor).  În această sâmbătă, dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, biserica face pomenirea generală a morților, „rugându-se pentru ei, prin rugăciunile și cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca și ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuita în duminica următoare”.

De ziua Moșilor de Vară se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă. „Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi”, indică mai multe surse.

Tradiția veche mai spune că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi. Dacă oamenii scot apă din fântână de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt.

Astăzi, oamenii dau de pomană și cireșe, ceapă sau usturoi verde, pentru ca grădina lor să rodească.

Se mai spune că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
20
Ploaie ușoară
Umiditate:94 %
Vint:1,5 m/s
Wed
18
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
17

Curs oficial BNM 07 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5560 0.1665
USD 17.3147 0.0528
RON 4.0429 0.0346
UAH 0.6401 0.0046
RUB 0.2408 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău