Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile

  • 23 Aprilie 2016 10:32
Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile

Creștinii ortodocși prăznuiesc duminică, 24 aprilie, Floriile, una dintre cele 12 sărbători împărătești, care marchează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

În această zi, enoriașii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la pește. Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Ialoveni, Oleg Ursu, a spus că această sărbătoare este una domnească care  vestește Învierea Domnului.

Preotul a spus că în ziua intrării în Ierusalim, poporul a ieșit în întâmpinarea Mântuitorului, purtând în mâini crengi de smochini, curmal și măslin. Oamenii l-au întâlnit pe Fiul Domnului strigând „Osana, binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului”, în cinstea minunii pe care o săvârșise Iisus Hristos, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile după moarte.

Din acele timpuri, creștinii ortodocși vin la biserică cu ramuri de salcie, care simbolizează biruința Mântuitorului asupra morții. Preoții sfințesc aceste ramuri, pe care creștinii le iau acasă și le păstrează anul întreg. Enoriașii care au ținut post se pot împărtăși în această zi și au dezlegare la pește, vin și untdelemn.

Potrivit tradiției populare, este bine ca apicultorii să înconjoare în ziua de Florii stupii cu crengi sfințite, iar agricultorii să îngroape mugurii sub brazdă. În vreme de furtună, muguri sfințiți la Florii se pun pe foc, pentru a împrăștia norii și grindina.

După Duminica Floriilor, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Patimilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău