Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici

  • 22 Martie 2019 09:20
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici

Cei 40 de sfinți Mucenici au fost toți ostași în armata romană, într-o vreme când credința creștină era considerată păgubitoare pentru bunul mers al lumii.

Succesele armatei Imperiului Roman erau strâns legate de ajutorul pe care zeii îl acordau ostașilor, iar ajutorul era intermediat de jertfe. La începutul secolului al IV-lea, unitatea militară însărcinată cu apărarea graniței de răsărit a Imperiului își avea tabăra în cetatea armeană Sevasta.

Conducătorul unității, Agricola, a organizat jertfe colective pe care subordonații săi să le aducă zeilor, pentru a implora ocrotirea lor. 40 de soldați au refuzat să se supună obiceiului păgân, justificându-și atitudinea prin credința lor creștină. Au fost amenințați și judecați pentru nesupunere. Răspunsul lor a fost că în ceea ce privește credința, sunt supuși altui împărat și ar fi o ofensă la adresa lui să aducă jertfe unor zei.

Au fost afundați într-un lac cu apă foarte rece, în nădejdea că frigul iar putea face să se răzgândească.  Cei 40 au rezistat înghețului ținându-se în brațe câte doi. De aici vine tradiția măcinicilor, acei covrigei fierți lipiți câte doi, care simbolizează pe cei 40 de Mucenici în lacul înghețat.

Doar unul singur a cedat în fața frigului. A fost scos din apă și dus într-o baie caldă, special pregătită ca element de ademenire pentru cei ce înghețau în lac. Diferența de temperatură l-a ucis pe loc. Numărul a fost însă completat de un gardian aflat pe mal. Impresionat de tăria celor 39 de soldați, a intrat de bunăvoie în apă spunând că este și el creștin.

Deși au rezistat frigului, ei au primit totuși moarte martirică prin arderea pe rug, la data de 9 martie anul 320. Covrigeii care se prepară de Mucenici mai simbolizează și cununile luminoase coborâte din cer deasupra capetelor celor 40 înainte să-și dea ultima suflare. Cele 40 de pahare pe care tradiția populară le include în meniul sărbătorii fac parte dintr-un obicei străin de spiritul creștin. Biserica dezleagă la vin în această zi, dar nu la beție.

Sfinții 40 de mucenici transmit un alt mesaj: anume că bărbăția, curajul, sunt puteri spirituale care se măsoară nu prin rezistența la băutură ci prin capacitatea de sacrificiu.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău