Creștinii ortodocși intră în Postul Mare

  • 14 Martie 2016 17:15
Creștinii ortodocși intră în Postul Mare

Creștinii ortodocși intră începând de luni, 14 martie, în Postul Mare, cel mai aspru post de pe parcursul anului.

Astfel, timp de 49 de zile, până la Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, cei care postesc nu consumă cărnuri, pește, produse lactate, ouă sau produse din acestea, dar și vin.

Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău, Petru Storoja, a spus că Postul cel Mare, care este numit și Postul Paștilor, este și cel mai important post pentru creștinii ortodocși. Acesta a precizat că în afară de alimentație, postul adevărat mai presupune și curățenie duhovnicească. Potrivit preotului, în Postul Mare se intră cu pocăință, iertare și dragoste, iar creștinii ortodocși lasă o parte frământările sufletești.

Preotul Petru Storoja a subliniat că prima și ultima săptămână din Postul Mare sunt cele mai stricte, iar dezlegările la ulei vegetal și vin vor fi doar în zilele de sărbătoare. Ultima săptămână din Postul Paștilor, numită și Săptămâna Patimilor, valorează cât un post întreg. În această perioadă, mulți creștini ortodocși consumă doar prescură și agheasmă.

De asemenea, în Postul Mare, creștinii ortodocși vor avea dezlegare la pește de două ori – de sărbătoarea Bunei Vestiri care este prăznuită pe 7 aprilie și în Duminica Floriilor, marcată pe 13 aprilie. Parohul a spus că biserica le dezleagă postul copiilor, gravidelor, persoanelor bolnave în măsura în care să-și mențină puterile și sănătatea trupului. La fel, creștinii sunt îndemnați să se abțină de la petreceri, să frecventeze slujbele și să se împărtășească cu sfintele daruri.

Postul Mare se va încheia în acest an pe 1 mai, când va fi prăznuită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Preotul Petru Storoja a explicat că data serbării Paștilor variază cu 35 de zile. Astfel,cea mai timpurie dată este 4 aprilie, iar cea mai tardivă – 8 mai.

În timpul anului sunt patru posturi: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Sfintei Marii, Postul Nașterii Domnului și Postul Mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău