Creștinii ortodocși intră de luni în Postul Paștelui. Rânduieli bisericești

  • 10 Martie 2019 08:09
Creștinii ortodocși intră de luni în Postul Paștelui. Rânduieli bisericești

Creștinii ortodocși de sărbătoresc astăzi Lăsatul Secului - ultima zi înainte de Postul Mare. De mâine și timp de șapte săptămîni, credincioșii nu vor mai avea voie să mânânce lactate, ouă, carne și pește. În această zi oamenii obișnuiesc să-și ceară iertare unul de la altul pentru a începe postul cu inima curată și pentru a putea întâmpina Învierea Domnului cu sufletul împăcat.

În biserici, la Vecernie se săvârșește "Iertăciunea". În multe biserici, la sfârșitul serviciului divin se cântă psalmi de Paști, care se încheie cu "să iertăm toate pentru Înviere", reamintind de faptul că postul este calea spre Sfintele Paști, care se apropie.

Este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi din an și îi pregătește pe oameni de Paște, sărbătorit anul acesta în data de 28 aprilie.

Un obicei rămas din bătrâni în acestă zi are loc Legarea grânelor, pentru ca păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.

În unele sate din Nordul R.Moldova nurorile obișnuiesc să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care mai apoi le oferă soacrelor, pentru ca relațiile lor să rămână “dulci” și în timpul Postului Mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău