Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

  • 28 Iulie 2022 10:14
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mucenici Chiric și Iulita, mamă și fiu, care au pătimit pe timpul împăratului roman Dioclețioan. În popor, sărbătoarea mai poartă denumirea de „Chirică Șchiopul”.

Sfinții Mucenici Chiric și Iulita, mamă și fiu, au fost trecuți în rândul Sfinților pentru patimile lor, în numele credinței în Dumnezeu.

Ei au trăit pe vremea împăratului roman Dioclețian, care a pornit una din cele mai mari prigoane asupra creștinilor din istorie. Potrivit Sinaxarului, Sf.Iulita a încercat să fugă din localitatea de baștină, însă a fost prinsă de soldați și supusă la tortură.

Pentru că se împotrivea să se închine zeilor romani, mucenița a fost omorâtă în chinuri, împreună cu fiul său de trei ani. Se spune că trupurile lor au fost dezgropate în vremea împăratului Constantin și au fost găsite întregi, neputrezite și pline de mireasmă. O parte din sfintele lor moaște, făcătoare de minuni, se află într-o biserică din orașul Ohrida, Republica Macedonia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău