Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică

  • 04 Decembrie 2021 10:39
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima sărbătoare creștină de la începutul Postului Crăciunului, notează MOLDPRES.

Potrivit tradiției creștine, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscută în popor sub numele de Vovidenia sau Ovidenia și amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinții săi, Ioachim și Ana, la Templul din Ierusalim. Intrarea în Templul din Ierusalim a Maicii Domnului s-a întâmplat într-o zi, pe când Maria avea doar trei ani, iar părinții împlineau făgăduința că, atunci când vor fi părinți, vor închina copilul lui Dumnezeu, scrie sursa citată.

Cu toate că suntem în perioada Postului Nașterii Domnului, astăzi se face dezlegare la pește.

Sărbătoarea este cinstită de credincioși prin rugăciune și bucate de post, pește și lumânări, duse la biserică și sfințite, pentru a dobândi sănătate, bucurii, reușite și o bună vedere. Intrarea Maicii Domnului în Templul de la Ierusalim este asociată cu metafora luminii. De aceea, în căminele credincioșilor este bine ca lumina candelei și focul din sobe sau șemineu să ardă toată noaptea. De Vovidenie se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare și cei înecați. Împotriva farmecelor și a pagubei, de Ovidenie, ușile și ferestrele se ung cu usturoi.

În popor, ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este considerată a fi o zi magică. În această zi se fac previziuni referitoare la oameni și la vreme. Numele de Vovidenie provine din slavonă și se traduce "ceea ce se face văzută". Se spune că în ziua de Vovidenie se deschid cerurile și credincioșii înțeleg graiul animalelor.

Tradiția ne amintește că dacă în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului cerul este senin, cu soare - vara va fi secetoasă, iar dacă vor fi nori, pe parcursul anului vor fi epidemii, dacă va ninge însă - va fi iarna grea. De asemenea, se mai zice că atunci când credincioșii respectă această sărbătoare, în anul următor vor avea hambarele pline și belșug în gospodărie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău