Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, zi care marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă

  • 13 Decembrie 2022 08:41
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, zi care marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Ziua Sfântului Andrei. În tradiția populară, această zi marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă, informează MOLDPRES.

Potrivit tradițiilor creștine, Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece Apostoli, care a fost ales de însuși Mântuitorul ca să predice Evanghelia. Fiul unui pescar din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, Andrei, împreună cu fratele său Petru, a fost un ucenic al lui Ioan Botezătorul, scrie sursa citată.

Fiind cel mai vârstnic dintre Apostoli, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită pe teritoriul neamului românesc. După Înălțarea Domnului, Andrei a mers să predice Evanghelia, iar atunci când apostolii au tras la sorți, lui i-au revenit ținuturile din jurul Mării Negre și Mării Marmara, teritorii pe care în prezent se află Turcia, România și Bulgaria.

Sfântul Apostol Andrei este cel care a propovăduit creștinismul anume pe teritoriile geto-dacice. De aceea, Sfântul Andrei este considerat încreștinătorul și ocrotitorul neamului românesc. În acest sens, există numeroase mărturii, precum Peștera Sfântului Apostol Andrei, Izvorul Sfântului Apostol Andrei, colinde și cântece populare și multe alte dovezi.

Numele Andrei vine din greacă și înseamnă bărbăție, curaj, voință și neînfricare. În această zi, își sărbătoresc onomastica toți acei care poartă numele Andrei sau derivate din acesta.

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae și se vor încheia de Bobotează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-4,48
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
-0
Sun
-0
Arhivă Radio Chișinău