Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ștefan

  • 09 Ianuarie 09:31
Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan, primul care a vestit și a mărturisit credința în Hristos, devenind primul martir al Bisericii, este sărbătorit de creștinii de stil vechi în a treia zi de Crăciun.

Sfântul Ștefan este considerat primul care a vestit și a mărturisit credința în Iisus Hristos, iar pentru aceasta a fost ucis cu pietre.

Sfântul Apostol și Arhidiacon Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli din Ierusalim. Sfântul Ștefan a ajutat la împărțirea zilnică a bunurilor, în special a hranei. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele său este însă de origine greacă, însemnând „coroană”.

Sfântul Ștefan era un bun cunoscător al Vechiului Testament, precum și al învățăturilor lui Iisus Hristos. El a fost judecat de Sinedriu pentru blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu.

Sfântul Ștefan a fost scos afară din cetate și omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creștin. În timp ce era ucis, el a cerut iertare pentru cei care îl omorau. Potrivit tradiției, trupul său a fost înmormântat într-o peșteră de Gamaliel.

Potrivit tradiției, persoanele cu probleme de sănătate trebuie să aducă în casă, în ziua Sfântului Ștefan, o icoană a acestuia. De altfel, se consideră că icoana Sfântului Ștefan este bine să fie dăruită pentru sporul casei și pentru sănătate, iar persoanele care sunt certate să se împace.

Nu există obiceiuri speciale pentru ziua Sfântului Ștefan, dar țăranii – ca și orășenii – o țin. Sunt mulți cei care poartă numele Sfântului și de aceea îl respectă ca pe un sfânt patron.

Tot Sfântul Ștefan îi ajută pe cei care au un conflict cu alte persoane să se împace cu acestea. De asemenea, nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi, pentru a nu fi pedepsit cu boli și greutăți.

La slujba de Sfântul Ștefan sunt pomeniți cei care au murit în împrejurări dramatice și se da de pomană celor care poartă numele sfântului. În această zi este bine să dăruiești o candelă aprinsă sau o icoană cu Sfântul Ștefan pentru sporul casei și pentru sănătatea apropiaților. Se mai spune că în această zi este bine să se evite drumețiile în zonele de munte sau în locuri izolate, pentru a nu îți pune viață în pericol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău