Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi

  • 12 Februarie 2023 10:00
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi, 12 februarie, pe Sfinții Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, unii dintre cei mai mari teologi creștini, scrie Radio Chișinău.

Potrivit cărților bisericești, cei Trei ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, au fiecare câte o zi de sărbătoare în calendarul creștin, dar ei sunt pomeniți și la 30 ianuarie/12 februarie împreună, întrucât au fost prilej de dispută între creștini în sec. XI. În Constantinopol se creaseră trei tabere rivale, numite vasilieni, ioanieni și grigorieni. Fiecare susținea că Sfântul lor este pe primul loc într-o ierarhie a sfinților. A fost nevoie de intervenția miraculoasă chiar a celor trei. Ei s-au arătat în vis unui mitropolit căruia i-au transmis următorul lucru: „Noi în fața lui Dumnezeu suntem uniți și nu există nici o vrajbă între noi. Așa să fie și între creștinii care ne cinstesc”. Și s-a hotărât ca Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur să aibă împreună o zi de sărbătoare.

Cei trei sunt sfinți teologi au lăsat scrieri de mare importanță pentru doctrina creștină.

Sărbătoarea comună a Sfinților Trei Ierarhi de astăzi vorbește despre ierarhia care nu învrăjbește, ci unește prin credință și iubire. La sate se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a fi fericite. Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în aceasta zi, nu-i va merge bine „în ale casei” și poate să orbească. Se crede că pe 12 februarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău