Creșterea prețurilor și războiul din Ucraina sunt principalele probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova / Sondaj

  • 13 Octombrie 2022 19:50
Creșterea prețurilor și războiul din Ucraina sunt principalele probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova / Sondaj

Creșterea prețurilor și războiul din Ucraina sunt principalele probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, arată datele sondajului „Republica Moldova și România în oglinda crizelor regionale” prezentat astăzi de CBS Research, IDIS Viitorul, în colaborare cu ISPRI „Ion Brătianu” și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom, transmite Radio Chișinău.

Potrivit rezultatelor cercetării sociologice, principalele probleme cu care se confruntă populația Republicii Moldova, sunt prețurile, în opinia a 51% dintre respondenți, urmate de războiul din Ucraina (43%), sărăcia și viitorul copiilor (26%), corupția (24%), deconectarea de la gazul natural rusesc (23%) și lipsa încălzirii în perioada rece (14%).  

Conform sondajului, Germania și România sunt țările în care moldovenii au cea mai mare încredere, în opinia a 79% și respectiv 73 la sută dintre cei chestionați. Urmează în clasament UE (71%), Turcia (65%), Ucraina (64%), China (63%), Belarus (55%), Rusia (49%), Statele Unite ale Americii (47%), UEE (46%), NATO (33%).

Potrivit sociologului și geopoliticianul român Dan Dungaciu, România este importantă, pentru că este ultima opțiune pentru Rep. Moldova, de aceea politicienii ar trebui să fie mai atenți la cum comunică public.  

„România este pentru Republica Moldova tot ce îți rămâne când ți se ia totul. Este ultima opțiune. România este importantă pentru că dacă devine percepția publică un element care se solidifică și consolidează ar trebui să fie mai atenți inclusiv politicienii de la Chișinău cum comunică. Am sentimentul că uneori comunicarea față de România, nu este la nivelul percepției pe care populația o are față de București. Cred că dacă există o atenție ridicată a populației Rep. Moldova față de România, comunicarea trebuie să fie adecvată. Aici nu este vorba doar despre politicienii de la Chișinău, în primul rând e vorba și despre ei, dar și despre politicienii de la București, care ar trebui să fie un pic mai atenți atunci când comunică”, a declarat Dan Dungaciu.

Conform sondajului, populația mai crede că Guvernul ar trebui să aibă următoarele preocupări: mărirea pensiilor și salariilor (72%), dezvoltarea economiei și deschiderea locurilor de muncă (67%), menținerea stabilității social-economice și depășirea crizei-energetice (59%).

Sondajul a fost realizat între 29 septembrie și 12 octombrie 2022 și a fost reprezentativ pentru populația adultă, potrivit organizatorilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău