Creșterea prețurilor gazelor și o iarnă mai rece vor majora cotația barilului de țiței (Goldman Sachs)

  • 20 Septembrie 2021 18:03
Creșterea prețurilor gazelor și o iarnă mai rece vor majora cotația barilului de țiței (Goldman Sachs)

Creșterea prețurilor gazelor naturale pe plan global, precum și o iarnă mai rece în Europa și Asia, ar putea duce la majorarea cererii pentru petrol, astfel încât cotația barilului de țiței Brent ar putea ajunge la 80 de dolari în trimestrul patru din 2021, au avertizat luni analiștii de la Goldman Sachs, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Pe plan mondial, creșterea prețurilor la energie și gaze a sporit temerile că în această iarnă facturile la energie vor fi ridicate și ar putea exista un deficit de aprovizionare.

O iarnă mai rece ar putea duce la majorarea cererii de petrol cu 900.000 barili pe zi (bpd). "Înăsprirea furnizării globale de gaze va afecta iarna aceasta piața petrolului", estimează analiștii.

Pentru o cotație a barilului de țiței Brent de peste 80 de dolari, la hub-ul de gaze TTF din Olanda prețurile spot ar trebui să depășească 23,5 dolari pentru un milion BTU (unitate termală - echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale - n.r.). În prezent prețurile sunt la 24 dolari/mmBtu.

Luni, cotația barilului de țiței Brent se tranzacționa la 74,29 dolari.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău