Creșterea numărului îmbolnăvirilor de COVID-19 în rândul copiilor alarmează autoritățile din Sănătate

  • 14 Ianuarie 2022 16:24
Creșterea numărului îmbolnăvirilor de COVID-19 în rândul copiilor alarmează autoritățile din Sănătate

Numărul îmbolnăvirilor copiilor de COVID -19 este calificat drept „alarmant” de către autoritățile în sănătate. La Institutul Mamei și a Copilului luni erau 18 copii, iar joi deja 36 de copii spitalizați. „La fiecare 2-3 zile, numărul se poate dubla. Sistemul de sănătate poate ajunge în colaps dacă nu vom înțelege că trebuie să respectăm măsurile impuse de situația epidemiologică”, a menționat profesorul universitar Ninel Revenco, în cadrul unei conferințe desfășurate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, relatează IPN.

Varianta Omicron se răspândește mai rapid decât orice altă variantă în rândul copiilor, ca și în cazul adulților. Totuși, la copii mai frecvente sunt formele ușoare și medii de boală. „Copiii de orice vârstă pot face maladia, iar în situația când la nivel global predomină varianta Omicron, numărul copiilor infectați a crescut considerabil”, a specificat experta. Întrucât copiii mai frecvent fac forme asimptomatice, ei sunt mai puțin testați. „De aceea, cifra îmbolnăvirilor în rândul copiilor poate fi subestimată, ea fiind în realitate cu mult mai mare”, a estimat Ninel Revenco.

Vaccinarea în rândul adolescenților a început în luna noiembrie, în comparație cu cea a  adulților, care a început în luna martie. „În luna ianuarie avem mai mult de 2% din adolescenți vaccinați cu prima doză și, practic, la același nivel este vaccinarea cu doza a doua. Unii copii au fost vaccinați, anul trecut, și în alte țări”, a specificat Ninel Revenco. Nivelul general de vaccinare, pe țară, este de 29%. 42% este rata de vaccinare în Chișinău, iar cel mai scăzut nivel se înregistrează în UTA Găgăuzia.

Rata deceselor este mai mare și mai frecventă în rândul adulților – la persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani. „Cu regret, și copiii pot deceda de COVID-19. Nu în proporție atât de mare ca și adulții, dar nu se știe care este efectul de lungă durată al COVID-19 asupra stării de sănătate a copilului. Unul din opt copii care au suportat COVID-19 pot avea semne de așa numitul long-COVID, care se poate instala și avea o durată de peste patru săptămâni, exprimat prin insomnii, dereglări de concentrație, oboseală, probleme de respirație. Este posibil ca acești copii, care au suportat COVID-19, să aibă probleme și în timp, după ani de zile, ca și în cazul unor alte infecții – rujeola, hepatita, parotidita”, a specificat Ninel Revenco.

Copiii care au trecut prin COVID, care nu au alte comorbidități și care au făcut o formă ușoară, pot merge la vaccinare peste două săptămâni. Dacă au avut o formă gravă, pot merge la vaccinare peste cel puțin 3 luni. Ninel Revoco a recomandat vaccinarea femeilor în timpul sarcinii sau alăptării, pentru a proteja gravidele și nou-născuții. Mamele transmit copiilor anticorpii prin laptele matern. „Doza booster este recomandată indiferent dacă femeia este sau nu însărcinată. Doar să fie respectat intervalul între vaccinarea completă. Deci, cel puțin peste 6 luni de zile la noi în țară mergem la doza booster. În alte țări intervalul este mai mic – de patru, cinci luni de zile”, a menționat experta.

În ultima săptămână, în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere cu 77% a cazurilor noi de COVID-19, cu o pondere de 99 de cazuri la 100000 populație. Unele raioane au intrat în codul portocaliu de alertă. Este vorba de municipiul Chișinău, raioanele Soroca, Taraclia și Ialoveni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău